Изкуство Изобразително изкуство В цвят, в обем и движение

balgari.bg

В цвят, в обем и движение

Колоритният художник Кольо Карамфилов е роден на 7 декември 1963 г. в Пловдив. Завършва Средното училище за сценични кадри под тепетата със специалност "Сценография" през 1981-ва.
Има над 50 самостоятелни изложби в България, Франция, Германия, Русия, Япония. Негова е сценографията на един от най-новите руски театрални проекти - "Опит за чайка".
Карамфилов е носител на Гранд при от Първото международно бианале на графиката в София през 1995 година.
Основател е на групите за неконвенционално изкуство "Ръб" и "Диско 95".
Работил е с театрални режисьори в Русия, Румъния, Украйна. Художник е на филмите "Хълмът на боровинките" на Александър Морфов и "Пазачът на мъртвите" на Илиян Симеонов. Илюстрирал е много книги, сред които творби на белетриста Людмил Станев и поета Елин Рахнев. Сборник творби на Омар Хаям Карамфилов илюстрира с дванайсет гравюри, а неговите девет графики превръщат стихосбирката "Канела" на Рахнев в бутиково издание с цена от 900 лв. и тираж от 71 екземпляра.
Кольо Карамфилов е автор и на компютърна графика. Режисьор е на първото видео на младата певица Яница "Stay", което решава в естетиката на 70-те и в "арт ноар". Автор е на статуетката, която Фондация "Стоян Камбарев" връчва на изявени творци.
Художникът почина внезапно на 11 януари 2014-а, едва на 50.

Още - на http://offnews.bg

Интервюта с художника може да прочетете във вестник "Монитор" и вестник "Новинар"

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google