Изкуство Изобразително изкуство Слънчевият живописец

balgari.bg

Слънчевият живописец

Никола Танев е роден на 5 декември 1890 г. в Свищов в семейството на революционера Димитър Танев, собственик на фабрика за сапуни в Турну Магуреле.
През 1905 г. Димитър Танев фалира и заминава за Париж заедно със синовете си Никола и Методи. Там Никола усвоява печатарския занаят и за пръв път проявява дарбата си на художник. Талантът му е забелязан от собственика на фабриката, който го изпраща на свои разноски в парижката Академия за декоративно изкуство.
Голямата продуктивност на живописеца е съчетана със завидната енергия на пътешественика. Танев обикаля цяла Европа - Франция, Германия, Скандинавия, Балканите...
Славата си на "слънчев живописец" художникът дължи най-вече на работите си от 30-те години на ХХ век, когато открива очарованието на карловските дворове с цъфнали мушката, тежки асми и горещи калдъръми.
През 1912 г. Никола Танев открива в Тръпковата галерия първата си изложба. Картините, включени в нея, са повлияни от импресионизма.
В Париж художникът е отново през 1913 г., когато мобилизацията го връща у дома.
През войните, през периода 1916-1918 г., Танев е военен художник.
През 1919 г. става член-основател на дружеството "Родно изкуство" заедно с А. Божинов, Е. Карамихайлова, Б. Денев, А. Мутафов, К. Щъркелов, Е. Консулова-Вазова и др.
През 1922 г. Танев се установява в Берлин. През ноември 1927-а открива изложба в Прага, а година по-късно показва в Рим 100 пейзажа от България. Реди експозиции в Белград, Загреб, Милано, Будапеща, Стокхолм и др. До 1944 г. Танев е направил 50-ина изложби в най-големите европейски градове. В тях са и циклите му от Карлово, Балчик, Търново, Беломорието. Софийските улици и къщи - "Търговска", "Дондуков", "Мария-Луиза" с джамията, хотел "Македония" също го вдъхновяват. Един от софийските му градски пейзажи Столичната община подарява на Енвер Ходжа. Ярките платна на българина са толкова високо оценявани, че Хитлер и Мусолини смятат за чест да ги притежават.
През 1944-та четката на Никола Танев запечатва разрушенията от бомбардировките.
След 9 септември го арестуват и хвърлят в затвора - новата власт не може да му прости познанството му с д-р Делиус, шефа на Гестапо в България, ценител на неговото изкуство.
През втората половина на 40-те творбите му изобразяват манифестации, митинги, миньори, строежи на жп линии, но през 1949 г. инсулт парализира твореца.
Спомените си диктува пет години по-късно, ала издаването им се бави две десетилетия.
На 23 юли 1962 г. Танев умира в София.

Още - на www.dnes.bg и www.temanews.com

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google