Изкуство Изобразително изкуство Властелинът на илюстрацията

balgari.bg

Властелинът на илюстрацията

Художникът Петър Чуклев е роден на 25 март 1936 г. в София.
През 1960 г. завършва графика във ВИИИ „Николай Павлович” при проф. Евтим Томов. Следващите три години специализира илюстрация при проф. Веселин Стайков. От 1964 г. е редовен преподавател академията, от 1970 до 1976-а – ръководител на специалност „Илюстрация”, от 1976-а – доцент към катедра „Графика”, а от 1990 г. – професор по графика.
Творчеството на Петър Чуклев се отличава с огромно внимание при разработването на детайла, сложна символика и виртуозно владеене на щриха.
Сред книгите, които е илюстрирал, са „Хобит: Билбо Бегинс или Дотам и обратно“ на Дж. Р. Р. Толкин (1975) „Алиса в Страната на чудесата“ на Луис Карол (1989) и „Приказки“ на Шарл Перо (1990), „Приказки“ на Вилхелм Хауф (1966), „Приказки“ на Шарл Перо (1966), „Три повести за Карлсон“ на Астрид Линдгрен (1972), „Квартеронката“ на Майн Рид (1972), „Пътешествията на Гъливер“ на Джонатан Суифт (1969) и др.
Произведения на български автори на детско-юношеската литература, като Елин Пелин, Светослав Минков, Иван Остриков, Никола Фурнаджиев,  Лъчезар Станчев и др. също са стигали до поколения българчета с „картинките“ на Чуклев.
Художникът е носител на ред награди, сред които Първа награда за илюстрация от Дома на детски книги и изкуства за деца (1967), втора награда за илюстрация на „Рицарят“ от Вера Мутафчиева (1970), Първа награда от конкурса „125 години от рождението на Ботев“, Калофер (1973), Специална награда на изложбата „Кум фигурис“, Сливен (1975), Специалната награда за цялостен принос в областта на книжната графика на Първото международно биенале за екслибрис в България (2003)
Творби на Чуклев участват в изложби на българското изобразително изкуство зад граница, в Германия, САЩ, Словения, Франция, както и на биеналета на графиката в Краков, Лиеж, Осло, Сау Паулу. Негови работи са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Видинската градска галерия и частни колекции.

Източник: http://ulian.blog.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google