Изкуство Танцово изкуство Рекордьор под купола

balgari.bg

Рекордьор под купола

Най-известният ни цирков артист - Георги Кехайов, е роден в Горни Воден (днес квартал на Асеновград) на 27 април 1938 година.
12-годишен, гледа за пръв път цирково представление и манежът се настанява в сърцето му завинаги. През 1958 година завършва физкултурен техникум в Пловдив и след казармата се явява на прослушване пред създателя на българския цирк Лазар Добрич. В комисията, която го одобрява, са още Мистер Сенко и Никола Панов. Лазар Добрич така обиква Георги, та става кум сватбата му с гимнастичката Ани Кехайова под купола на Софийския цирк. Годината е 1967-а.
През 1969 г. Георги Кехайов основава трупа "Кехайови". Те завоюват "Сребърен клоун" от Международния фестивал в Монте Карло през 1987-а. Повече от 20 години трупата работи в най-големия цирк в света, американския "Ринглинг".
С "Кехайови" Георги е вписан в Книгата на рекордите "Гинес" като единствения човек, носил на плещите си пирамида от седем души.
Славата на българското цирково изкуство Кехайов разнася в 35 страни на 5 континента. В края на кариерата си главата на цирковата фамилия работи с акробатична трупа в САЩ.
Георги Кехайов почина на 2 октомври 2010 г.
Негова дъщеря е известната Деси Еспаня.

Интервю с легендата помества e-vestnik.bg
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.