Изкуство Танцово изкуство Неповторимата Одета

balgari.bg

Неповторимата Одета

Маша (Мария) Илиева е родена на 11 септември в София. Започва да се занимава с балет от 8-годишна. На 10 години е приета в Държавното хореографско училище в столицата в класа на примабалерината Цвета Джумалиева. На следващата година Маша е изпратена да продължи образованието си в световноизвестната Академия "Ваганов" в Санкт Петербург. В продължение на седем години нейни педагози Мария Боярчикова, Людмила Белская, Ирина Трофимова, Фея Балабина.
След завършване на образованието си Маша Илиева е приета в кордебалета на Софийска народна опера. Още от първия сезон й е поверена солова изява в балета "Дон Кихот".
Печели награди на Националната среща на младите таланти в Добрич през 1985-а и на Международния балетен конкурс във Варна година по-късно. Следва първата главна роля - на Маша от балета "Лешникотрошачката".
От 1990 година Маша Илиева е примабалерина. Пресъздава Одета-Одилия, Жизел, Силфида, Китри в "Дон Кихот", мадам Ортанз в "Зорба Гърка". Танцува в "Пепеляшка", "Лебедово езеро", "Спящата красавица", "Дамата с камелиите", "Парижката света Богородица", "Дон Кихот", "Козият рог", "Гето", "Who Cares?".
Паралелно със сценичната си дейност Мария Илиева се изявява успешно и като балетен педагог. Нейни ученици печелят престижни награди в Люксембург, Варна, Добрич.
От 2000 година е магистър по балетна режисура и педагогика. Води лекции в Държавната музикална академия.
В периода 2001-2003 г. е художествен ръководител на Националния балет.
През 1995 година създава своя балетна школа, а през 2000-ата регистрира трупата "Младият балет на България", с която осъществява няколко турнета в страната и едно участие на фестивала "Охридско лято" в Македония.
Маша участва в тв проекти, посветени на балетното изкуство, автор е на биографичната книга "Пътят към балета".

Интервю с примата помества вестник "Труд"
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google