Изкуство Танцово изкуство Българската Жизел

balgari.bg

Българската Жизел

Красимира Колдамова

Примабалерината Красимира Колдамова е родена на 8 декември 1938 г. в Стара Загора. Завършила е Държавното балетно училище в София, а през 1956-1957 г. специализира в училището на Болшой театър. През 1954 г. дебютира на сцената на Софийската опера. Гастролирала е в големите световни театри. През сезона 1972-1973 г. е прима на френския "Гран бале класик". От 1966 до 1978 г. много пъти танцува в Хавана по покана на балетната легенда Алисия Алонсо. В творческата си биография има около 60 роли.
Колдамова е преподавател, член на журита на национални и международни конкурси, инициатор за провеждане на националния конкурс "Анастас Петров", един от създателите на Балет "Арабеск".
През 1991 г. основава първото частно балетно студио за откриване и развитие на таланти.
Юбилейния половин век на сцената примата отбеляза с галаспектакъла "50 години метаморфози" в Софийската опера, като изпълни откъс от "Мелодия" на Глук по хореография на Асен Гаврилов. В дует с Гаврилов именно в този спектакъл тя дебютира на сцената на операта през 1954 г.
"Българската перла", както я наричат, е танцувала в "Метаморфози" от Бах (хореография и постановка на Хикмет Мехмедов), "Дафнис и Хлое" на Богдан Ковачев по музика на Равел, "Силфида" на Херман Льовенскьолд и Бурнонвил, "Пахита" от Минкус и "Лебедово езеро" от Чайковски, "Едит Пиаф" на Хикмет Мехмедов по музикален колаж от песни на прочутата певица.
"Танцът на Колдамова поразява с изискаността на всяко, дори най-незначително движение", казват критиците за участието на примата в "Жизел".
Именитата балерина се е снимала и в киното - играе в "А бяхме млади" на Бинка Желязкова и във филмите балети "Поети на танца" на Людмил Стайков и "Куклата" на Михаил Пандурски.

Още - на www.monitor.bg

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google