Изкуство Танцово изкуство Хореограф разказва България в песен и танц

balgari.bg

Хореограф разказва България в песен и танц

Продуцентът на Националния фолклорен ансамбъл "Българе" Христо Димитров е роден на 7 октомври 1969 г. във Варна. Потомък е на поколения музиканти.
Израства в Шумен, където през 1979-а се записва да танцува в самодейния състав при Пионерския дом в града. Първият му ръководител е хореографът Иван Иванов. Той го подготвя за приемните изпити в Държавното хореографско училище през 1983 г., но не го приемат заради ръста му. Това обаче мотивира юношата да следва мечтата си. В 10-и клас завършва курс за помощник-хореографи и ръководители на работнически танцови колективи. Започва да работи като помощник-ръководител на танцовия състав към Пионерския дом. С този състав Христо изнася много концерти в страната и чужбина, няколко пъти участва на фестивала "Празник на цветята" в унгарския град Дебрецен.
През 1990 г., след отбиване на редовната си военна служба, Христо Димитров се записва в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив със специалност "Хореографска режисура". Завършва класа на проф. Петър Луканов. Музикално-танцовата постановка “Войници” е неговата дипломна работа и е единственото произведение, създадено от студент, което се танцува в Академията.
Автор е и на постановката "Вълшебната вода", която е включена в репертоара на Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Пазарджик".
Още като студент Христо Димитров има идея да направи спектакъл със сюжет, актьорска игра, драматизъм. Тогава се ражда и името на творбата - "Това е България". През 1999 г. идеята започва да се реализира. Най-напред Димитров създава първата картина на спектакъла - "Родопите". За да стане факт мащабната постановка обаче, са необходими професионални танцьори. Така през 2002 г. Христо Димитров създава Национален фолклорен ансамбъл "Българе", за който подбира най-добрите изпълнители.
Първият мегаспектакъл "Това е България" е представен на 3 април 2003-та в Зала 1 на НДК. В амбициозното начинания на Христо помагат сестра му Елена и съпругът й Ян Андерсън.
Оттогава постановката е изиграна над 500 пъти - в това число на емблематични места като Античния театър в Пловдив, на Бродуей и т. н.
През 2005 г. е премиерата на следващия спектакъл на Христо - "България през вековете".
През 2007 г. поставя "Албена", който показва красотата и силата на българската народна песен.
Христо Димитров продуцира още Вокално трио "The Unique Voices", както и някои от най-популярните съвременни изпълнители не само във фолклорния жанр. От 2008-а провежда ежегодния Фестивал на народната носия в Жеравна.
Основател е на фондация "Българе", която провежда инициативата "Второ българско възраждане" - за създаване на висококачествени продукти в областта на културата, популяризиране на фолклора ни, възстановяване на културни паметници и развитие на културния туризъм.

Интервю с Димитров прочетете тук

Гледайте и видео от гостуването му в "Нека говорят"
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google