Изкуство Танцово изкуство Създал своя собствена танцописна система

balgari.bg

Създал своя собствена танцописна система

Големият ни хореограф Борис Цонев е роден на 23 март 1900 г. в Плевен.
Любовта към народната песен и танц Борис наследява от дядо си - известен хороводец, и от баща си, известен в цяла Северна България с майсторското интерпретиране на над 500 игрови песни.
Борис Цонев танцува от дете. Като ученик в гимназията организира младежки седенки, където се играят ръченица и хора.
След като завършва гимназия, Цонев става директор на училище в едно никополско село. Тук създава първата си танцова група.
Следващите години преподава в Плевен и Оряхово, където през 1927 г. сформира първата специализирана танцова група в България, наречена "Българска китка".
За две години "Българска китка" обикаля България. Прославя се и зад граница - печели първа награда на Международния конгрес за народни танци в Унгария, носител е на награди от конкурсите за народни танци във Виена (1934), Лондон (1935), Берлин (1936) и др.
Участва при заснемането на филми ("Най-вярната стража" през 1928-а и "Песента на Балкана" през 1932-1933-та) и поставя написания по негово либрето битов балет в четири картини по музика от Христо Манолов "Под нашето небе".
Учител е по физкултура в V и VI мъжка гимназия в София. От 1945 година е преподавател по българска народна хореография във Висшия институт по физическа култура.
Борис Цонев изиграва огромна роля в създаването на множество танцови групи в страната. През 1929 г. той ръководи ансамбъл от 120 души.
Пътува из България, за да издирва и описва хора - така запазва над 2600 уникални фолклорни танца. Изобретява хореографска "азбука" за описване на различни хора.
Част от събраните хора и ръченици издава в три тома, като използва своята система. Автор е и на редица статии по проблеми на българската народна хореография.
Удостоен е с орден "Кирил и Методий" І степен.
Напуска белия свят на 30 март 1964 г.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google