Изкуство Танцово изкуство Балетната прима

balgari.bg

Балетната прима

altПрез далечната 1909 година, на 14 юни, в Солун се ражда балетната прима Фео Мустакова-Генадиева.
Дъщеря е на генерал Мустаков, един от първите български военни, получили висше образование в чужбина - в Одеса и Виена.
Самата Фео Мустакова е сред първите български балерини, завършила школата на прочутата Олга Преображенска в Париж. Във френската столица Фео отива през 1927 г., след завършването на обучението си постъпва в немска балетна трупа и участва в представления в прочутите парижки локали "Лидо" и "Фоли Бержер". Талантливата българска участва в спектакли с Фернандел, танцува на концерти на Жозефина Бекер, турнетата я отвеждат на много места в Европа и Америка.
В началото на 1937 г., след като изтича договорът й за работа в Париж, Фео пристига в Рио де Жанейро. Там играе половин година на сцената на "Копакабана".
В София се връща през 1948 г., тогава създава балета към Операта. Дълги години е хореограф и режисьор на балетни пиеси и танцови постановки.
Омъжва се за Асен Генадиев, химик, наследник на родолюбивата македонска фамилия, дала на България министъра на външните работи и водач на Народно-либералната партия Никола Генадиев.
И Асен Генадиев - както и бащата на Фео генерал Мустаков - се отнася с разбиране и уважение към нейната любов и отдаденост на танца.
Тя организира и дълги години ръководи балетния състав към Музикалния театър. Нейни са танцовите постановки в "Царицата на чардаша", "Мамзел Нитуш", "Веселата вдовица", "Бокачо" и други. Поставя танците в 32 оперети и опери из цялата страна. Гастролирала е и в Софийската опера като солистка във "Фауст" и "Иван Сусанин".�Създава частна школа, през която минават много от родните звезди на балета.
До смъртта си на 30 декември 2011-а легендарната балерина не спира да се интересува от съвременното танцово изкуство.

Източник: http://www.monitor.bg

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google