Изкуство Танцово изкуство Нашата лейди Даяна на манежа

balgari.bg

Нашата лейди Даяна на манежа

altДеспина Кехайова - Деси Еспаня, се ражда през 1972 година в семейството на цирковите артисти Ани и Георги Кехайови.
Бъдещата звезда на цирковото изкуство израства на манежа. Буквално - количката на бебето Деспина стояла зад кулисите, докато родителите й радвали публиката, ако заплачела, някой от минаващите артисти я залюлявал.
Деси е вписана в Книгата на Гинес два пъти - първия път с въртенето на 101 обръча около тялото си, втория - като връх на прочутата пирамида от седем души, за която трупа "Кехайови" получава "Сребърен клоун" от цирковия фестивал в Монте Карло.

Деси е на арената в американския цирк "Ринглинг" през всичките 20 г., в които родителите й играят там, завършва гимназия между два номера, на трапеца е и докато чака детето си от мексиканския артист Иван Еспаня, също потомък на циркова фамилия. Звездата на "Ринглинг" продължава традицията на родителите си дори в сватбеното тържество - Деси се омъжва за Иван Еспаня в антракта на цирковия спектакъл на 30 юни 1992-ра - така, както навремето на арената на цирк "Добрич" родителите й се вричат във вечна вярност един на друг. Каляска с осем коня докарва Деси и баща й на цирковата сватба на двайсети век. Видеоекран показва как Иван иска ръката на Деси, поднасяйки й диамантен пръстен, и как съдията узаконява брака им пред 15 000 души, крещящи от възторг.
Дресьорът Майк Гейбъл, най-добрият приятел на жениха, подарява на новобрачните златни гривни, в които е вплетен слонски косъм, който според цирковото поверие носи късмет, български ръченици се люшват на пищната сватба.
С номера "Глобусът на смъртта" Деси Еспаня участва в световното турне на роктитаните KISS. Съпругът й Иван Еспаня и братята му Рамон и Ноа се разминават в метална сфера с диаметър 6 м върху мощни мотори със скорост от 110 км в час. Деси стои неподвижно по средата, а когато сваля каската и русата й коса се разпилява по раменете й, публиката ахва.
Деси Еспаня загина на манежа в Сейнт Пол, Минесота, на 22 май 2004 г., докато играеше въздушен балет под купола на цирка с воали от шифон. Тогава най-популярните шоумени на Лас Вегас, Зигфрид и Рой, изпращат съболезнователно писмо, в което се казва: "Бяхме шокирани, когато най-ярката звезда Деси падна от небето."
Едно от небесните светила в съзвездието Орион носи името Деспина Кехайова-Еспаня, а на сертификата от Звездната фондация е написано: "Подарък от сърцата, които тя докосна. Деси е лейди Даяна на цирковия свят."
Пет години след нелепата смърт на най-известната ни циркова акробатка семейството на съпруга й подготви спектакъл в нейна памет. Спектакълът е направен по съня на десетгодишния син на Деси Сиан, който също участва в него. В спектакъла гласът на Зора, 13-годишната дъщеря на цирковото семейство, разказва историята на Деси.
Деспина Кехайове е обезсмъртена и с циркова кукла Барби, която върти обръчи.

Източник: www.trud.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google