Изкуство Фотография Фотографът на българските манастири

balgari.bg

Фотографът на българските манастири

 

 

altПроф. Михаил Енев е роден през 1940 г. в семейство на свещеник. Завършва Духовната семинария в София и Националната художествена академия (1965).
През 1966-а оглавява кино- и фотолабораторията на НХА.
Огромни заслуги има проф. Енев като дългогодишен преподавател по дисциплините, свързани с художествената фотография и аудиовизия, както и ролята му като преподавател по научна фотография към катедра "Реставрация и консервация" към НХА.
Стотици художествени и архитектурно-исторически паметници, документи и произведения на изкуството дължат своята популярност и интереса на изследователи на фотоапарата на Михаил Енев.
Изложба в памет на фотографа на българските манастири, починал през 2009-а, се открива на 1 октомври в галерия "Академия" на ул. "Шипка" 1.
Експозицията, озаглавена "Фотографията търси и помни", показва снимки от циклите "И Хилендар е жив", "Атон - манастирът", "Манастирската култура на България". Документален филм и монография, представяща за първи път цялостно приноса на майстора на обектива, ще бъдат представени в рамките на изложбата.

Източник: www.monitor.bg

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google