Изкуство Театър Многостранен талант шества на сцената и екрана

balgari.bg

Многостранен талант шества на сцената и екрана

Васил Василев - Зуека, е роден в Сливен на 30 април 1965 година. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Илков през 1992 г.
Още в началото на 90-те години Зуека свърза кариерата си с телевизията, като се снима в актьорски превъплъщения в култовото студентско шоу "Ку-ку" и записва песни със Слави Трифонов.
Той е и част от първия екип водещи на предаването "Господари на ефира" (2003). Телевизионните му изяви включват и участия в шоуто "Пълна лудница".
Някои от ней-известните и успешни филми от последните две десетилетия се радват на присъствието на Зуека. Още през 1994-та той играе в "Граница", следва лентата на Иван Ничев "След края на света" (1998), "Пансион за кучета" (2000), "Хълмът на боровинките" (2001), "Пътуване към Ерусалим" (2003) - също под режисурата на Иван Ничев, "Мила от Марс" (2004), "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" (2008) и др.
Двамата с Нина Димитрова създават Театър "Кредо" през 1992 година и поставят камерни творби, с които гостуват на много сцени.
Спектакълът им "Шинел" по Гогол е игран на четири континента, звучал е на девет езика, представен е на 150 международни фестивала. Сред тях е най-големият световен форум на изкуствата в Единбург, където спектакълът е в Топ 20 на британските критици за най-добрите събития на феста за 1997 година. "Шинел" е представян на сцената на най-големия културен център в Европа - "Барбикан", и поставен от "Гардиън" сред 5-те най-добри заглавия в лондонския театрален афиш.
Със същата постановка Зуека и Нина са първият международен гост на най-големия руски театрален фест "Златна маска" в Москва (1997), гостуват и на Сараево като част от програма "Светът за Сараево", обединила световноизвестни имена около идеята за прекратяване на войната в Босна. Спектакълът има 14 международни награди, а Театър "Кредо" е удостоен с "Икар" през 2008-а за принос в популяризирането на българския театър по света.
С "Шинел" и с новия си проект "Каквото направи дядо..." по Андерсен двамата гостуват на Международния театрален фестивал "Сантяго а мил 2011" в Чили. На 6 ноември 2012-а "Шинел" бе изигран за последен път пред българска публика. Това бе 547-ото му представяне.

Още за театралната страст на Зуека прочетете на www.monitor.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google