Изкуство Театър Неуморният комик

balgari.bg

Неуморният комик

Огромният комедиен талант Никола Анастасов е роден на 22 април 1932 г. Завършва актьорско майсторство в класа на проф. Филип Филипов във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1955-а.
Играе в театрите във Враца (1955-1956) и Варна (1956-1957), в Сатиричния театър, в Театър "Трудов фронт" и в Малък градски театър зад канала.
Първата си забележителна роля в Сатиричния Никола Анастасов изиграва през 1961 г. в комедията "Когато розите танцуват" на Валери Петров. Следват незабравими роли в "Римска баня" и "Сако от велур" на Станислав Стратиев, в "Суматоха" на Радичков.
Никола Анастасов се е снимал в емблематични за българското кино филми, като тв поредицата "Пагоните на дявола" и "На всеки километър", в първия цветен тв сериал у нас - "Нако, Дако и Цако", в "Неочаквана ваканция", "Рапсодия в бяло", "Само ти, сърце", "Герловска история", "Тримата от запаса", "Господин Никой", "Бялата стая", "Рицар без броня", "Горещо пладне" и др.
За широката публика Никола Анастасов става известен с участията си в постановки на Телевизионния театър и в новогодишните програми на Българска телевизия. Характерният му тембър озвучава главната роля в аудиодраматизация на "Мечо Пух" от 80-те години.
През 1971 г. е удостоен със званието "Заслужил артист", а през 1980 г. - с "Народен артист". През 1982 г. е награден с орден НРБ, II степен.
Най-новият проект на неостаряващия комик е пак на сцената на Сатирата, където играе в премиерната постановка "Лека форма на тежка депресия" по разказ на Стратиев. 

Интервю с Никола Анастасов прочетете на www.blitz.bg
 
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google