Изкуство Театър Обичан и обичащ на инат

balgari.bg

Обичан и обичащ на инат

Велко Кънев е роден на 31 юли 1948 г. в Елхово. Завършва ВИТИЗ през 1973 г. След академията играе три години в театъра в Сливен, а следващите три - в Сатиричния театър.
От 1978 г. е в трупата на Народния театър. Тук се превъплъщава в Матей Нищото в "Опит за летене", Сусо в "Януари", Гоца в "Суматоха" и Кралят в "Образ и подобие" от Й. Радичков, Чушкаров в "Двубой", Иванчо Йотата в "Чичовци", Михалаки Алафрангата в "Под игото" от И. Вазов, Сганарел в "Дон Жуан" от Молиер, Остап Бендер във "Великият комбинатор" по Илф и Петров, Скалозуб в "От ума си тегли" от А. Грибоедов, Лопахин във "Вишнева градина" от Чехов, поп Кръстьо във "Великденско вино" от К. Илиев, Оберон в "Сън в лятна нощ" и Клавдий в "Хамлет" от Шекспир, Верховенски в "Бесове" по Ф. Достоевски и др.
Като режисьор поставя в Народния театър "Дядо Коледа е боклук" и "Омайна нощ" от Ж. Баласко. През 2008 г. отпразнува 60-годишнината си с моноспектакъла "12 разгневени монолога".
Огромната си популярност Велко Кънев дължи на киното. Ролите му в "Оркестър без име", "Матриархат", "Мъжки времена", "Да обичаш на инат", "Бон шанс, инспекторе!" и др. го правят незабравим за поколения българи.
Заедно с Георги Мамалев, Павел Поппандов, Антон Радичев, Петър Попйорданов и Мария Сапунджиева през 80-те години създава групата НЛО, а десетина години по-късно обичаните актьори се изявяват и в свое предаване по БНТ, което се наричаше "Клуб НЛО" и стана изключително популярно.
Компанията от "Оркестър без име" (по сценарий на Станислав Стратиев, с режисьор Людмил Кирков) - сочен за най-обичания български филм на всички времена, имаше идея да се събере за неговото продължение.
Велко Кънев ни напусна на 11 декември 2011 г.

От www.vesti.bg

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google