Изкуство Театър Най-проникновеният Яворов интерпретатор

balgari.bg

Най-проникновеният Яворов интерпретатор

Явор Милушев е роден на 9 януари 1948 година в София. През 1972 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на Желчо Мандаджиев и Кръстьо Мирски. Играе на сцените на театъра в Пловдив (1973-1979), Нов драматичен театър "Сълза и смях" (1979-1992), Театър 199, Малък градски театър "Зад канала", както и на много сцени в страната. Гастролира с различни постановки в Русия, Франция, Германия, Унгария, Румъния, Югославия, Македония и др. Участва в театрални и кинофестивали, почетен гост е на ХХ международен кинофестивал в Москва. С постановката на Любен Гройс "Медея" (в ролята на Язон) участва в Световния театрален конгрес през 1979-а, а със спекакъла на Бина Харалампиева "Коронацията" се включва в програмата на Ваймар - Европейска столица на културата (1999). Явор Милушев работи с видния български режисьор Любен Гройс и с изявените театрални режисьори Младен Киселов, Крикор Азарян, Бина Харалампиева, Иван Добчев и други. Прави незабравими роли в "Двама на люлката" на Уилям Гибсън, "Госпожица Юлия" на Стринберг, "Трамвай желание" на Тенеси Уилямс, "Антигона" на Жан Ануи, "Смърт" на Уди Алън, "Ромео и Жулиет" на Шекспир, "Албена" на Йовков, в "Хъшове" и "Чичовци" на Вазов и др.
Снима се във филмите "Необходимият грешник" на режисьора Борислав Шаралиев, "Пикник" на Стефан Димитров, "Игрек 17" на Вили Цанков, "Копнежи по белия път" на Никола Корабов и др.
Ролята му на Яворов във филма "Дело № 205" на режисьора Киран Коларов е сред най-добрите и сложно изградени образи в съвременното българско кино.
Издава CD (1992) със стихове на Яворов и оригинална музика на Теодосий Спасов, с когото изнасят концерти в страната и чужбина. Многократно участва във фестивала на поезията "Яворови дни" в гр. Поморие.
Явор Милушев прави своя писателски дебют с есета. За есето "Тихо, българският народ спи" (1996) получава поздравления от самия Радичков. Първата книга на Милушев е "42 - 23".
През 2006 г. излиза монографията му "Чешки профили в общественото развитие на следосвобожденска България".
На парламентарните избори през 2001 г. Явор Милушев е водач на листата в Пернишки избирателен район от НДСВ избран за народен представител. 
В 39-ото НС Милушев е член на Комисията по култура и на Комисията по медии. Внася над 120 предложения за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права, законите за филмовата индустрия, за туризма, за радиото и телевизията, за народните читалища. Председател е на парламентарната група за приятелство между българския и чешкия парламент. 
По предложение на министъра на културата проф. Стефан Данаилов Явор Милушев поема поста зам. министър на културата (2007) в правителството на Сергей Станишев.
Осъществява благотворителни инициативи, насочени към опазването на културно-историческото наследство. Участва в благотворитерната кампания за съхраняване на оригинала на Паисиевата "История славяноболгарская", за което през 1998 г. НИМ му връчва грамота "Дарител на годината". Член е на САБ, на СБФД, на Rotary Club. Удостоен е с Награда на София (1984), медал на София (1986), медал "Ян Масарик" (2005) на Чешката република.
Женен е за голямата ни актриса Цветана Манева.

Информацията е на Министерството на културата

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google