Изкуство Театър Българката с цирков рекорд

balgari.bg

Българката с цирков рекорд

Акробатката Емилия Иванова - първата българка, влязла в Книгата на Гинес, в раздела "Рекорди в цирковото изкуство", с четворно салто, е родена през 1953-та в София.
Като малка родителите й я записват в балетна школа в тогавашното кино "Левски" срещу парка "Заимов". Но балетът не е достатъчен за бликащата й енергия. Емилия вижда обява, че се търсят деца за циркови артисти и веднага се явява на прослушването с номера "каучук".
Приемат я и започват да работят върху пластиката й, но един ден сеньорът на българското цирково изкуство Лазар Добрич я взима в акробатичната си трупа, където заедно със седем други момичета я обучава. С трупата на сеньора Емилия обикаля света. През 1973 г., след смъртта на Лазар Добрич, Иванова се включва в трупа Кехайови.
Идеята за четворното салто й идва случайно. Изпълнявала е три салта, но знае, че през 40-те години италианецът Лоренцо е направил четири. Жена обаче дори не е опитвала.
Над 6 месеца отнема постигането на рекорда. Иванова минава през много травми и упорит труд.
На 21 юли 1976 г. на манежа в град Ингълууд, щата Калифорния, с Кехайови Емилия спира дъха на зрителите и се записва сред световните постижения на цирковото изкуство.
10 години след рекорда, през 1986 г., Емилия пада от 10 метра височина. Нещастието се случва в Монтевидео, Уругвай, където гостува международният цирк "Москау". След като се възстановява от тежките травми, Емилия отново се връща в цирка, ражда се и дъщеря й Еми, също цирков артист. Двете често гастролират заедно.
Емилия Иванова е носител на "Икар" за цирково и вариететно изкуство за 2010 г.


Вижте Емилия в първото издание на реалитито "България търси талант" тук
 
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google