Изкуство Театър "Икар" за Мая

balgari.bg

"Икар" за Мая

Мая Новоселска вдигна "Икар 2012" за главна женска роля за моноспектакъла "Едно малко радио", режисиран от съпруга й Стефан Москов, в Сатиричния театър. Церемонията бе по традиция на 27 март - Деня на театъра.
Новоселска е родена на 6 май 1963 година в София.
Завършва актьорско майсторство за куклен театър при Юлия Огнянова във ВИТИЗ през 1985-а. Дебютира в ролята на Мисличка за летене в "Някои могат, други не" в кукления театър в Добрич. Играе освен Добрич и в Смолянския театър, в Общински театър "Сириус", в Народния театър за младежта, в Първи частен театър "Ла Страда" (от 1991). Изиграла е Урода във "Фантасмагории" по Е. Т. А. Хофман, Водния дух в "Приказка за скитник" по Карел Чапек, Жулиета в "Ромео и Жулиета", Стената в "Сън в лятна нощ" на Шекспир, Йозеф К. в "Процесът" по Кафка, поредица персонажи в "Гоца и Пантагюрел" по Рабле и Радичков, Клоуна в "Бивалици-небивалици" по П. Р. Славейков и др.
Характерни за сценичните превъплъщения на Мая Новоселска са клоунадно стилизираните жестове и мимики, както и различните говорни регистри. Нейните герои са малко смешни и малко тъжни, изглеждат невинни, раними и гротескни, без актрисата да ги лишава от одухотвореното им човешко излъчване.
На широката публика Мая Новоселска е позната най-вече с участието си в телевизионното предаване "Улицата".
Снимала се е във филма "Рапсодия в бяло".

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google