Изкуство Театър Актьорът легенда

balgari.bg

Актьорът легенда

Константин Кисимов е роден на 16 април 1897 г. в старата столица. Завършва право в София през 1922 г. и продължава обучението си в Сорбоната.
Но любовта към театъра надделява. Кисимов се явява на изпит в школата при Народния театър и е приет през 1923 г., а още на следващата година играе Труфалдино в "Турандот", след което заминава на специализация в Париж.
Сценична му кариера стартира през 1928 г., след срещата му с Петко-Тодоровите "Зидари". Оттогава до края на живота си той е сред стълбовете на Народния театър.
Тук Кисимов изгражда запомнящи се образи в постановки като "Големанов", "Боян Магьосникът", "Хамлет", "Хъшове", "Свекърва", “Боряна", "Тартюф" и др.
С рецитали по текстове на Ботев, Вазов, Вапцаров, Есхил, Гьоте, Пушкин, Лермонтов и Байрон обикаля цялата страна, завоюва си известност като първомайстор на моноспектакъла.
Константин Кисимов е и сред родоначалниците на българското кино и телевизия. Още когато телевизионният ни театър прохожда, той участва в "Камък в блатото" (1959), "Юнгфрау" (1961) и "Българи от старо време" (1963).
Дебютът му на голям екран е в един от най-представителните български неми филми - "След пожара над Русия" (1929), дело на Борис Грежов по повестта на Панчо Михайлов "Под земята", където изиграва ролята на злодея надзирател Гърбицата.
Кисимов се снима в третата българска звукова лента - "Грамада" (1936), дело на Александър Вазов, по едноименната поема на Иван Вазов.
За последен път двамата с Грежов се събират през 1947 г., за да заснемат амбициозната космополитна мелодрама "Изкупление", в която Кисимов изиграва възловата роля на скитника Стоян Хаджигладнев.
След 9 септември 1944 г. Кисимов играе в "Калин орелът" (1950). Следват ролите на Колчо Слепеца в "Под игото" на режисьора Дако Даковски (1952), скъперникът Хаджи Костаки в комедията на Стефан Сърчаджиев "Хитър Петър" (1960), продажният чорбаджия Йорданчо Крастата в новаторския "Страхил войвода" (1958) на Петър Василев и Сюлейман паша в "Героите на Шипка" (1955).
Легендарният актьор умира на 16 август 1965 г. при автомобилна катастрофа в Балчик. Последната му роля - на Слепия в "Привързаният балон" на Бинка Желязкова, остава недовършена.

 
Още - на http://temanews.com
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google