Изкуство Театър Митове и битовост в неостаряващи пиеси и романи

balgari.bg

Митове и битовост в неостаряващи пиеси и романи

Константин Илиев

Константин Илиев е роден на 16 октомври 1937 г. в село Горно Павликени, Ловешка област, в семейство на учител.
През 1956 г. завършва немския отдел на гимназията за чужди езици в Ловеч, а през 1961-ва - немска филология в Софийския университет.
От 1969-а до 1972-ра е редовен аспирант в Хумболтовия университет - Берлин. Там защитава докторска дисертация на тема "Структура на драматическите творби на Фридрих Дюренмат".
Първата си пиеса "Мъка по цветовете" Илиев пише през 1961 г. Тя се репетира във Варненския драматичен театър, но не се играе пред публика - забранена е по "идеологически съображения".
Не срещат своята публика и следващите му две пиеси – "През октомври без теб" (1968) и "Цар Шушумига" (1968, за куклен театър).
Първата му стигнала до премиера сценична творба е "Музика от Шатровец" (играна през 1973 и 1974 година в постановка на Любен Гройс в Благоевград).
Следват "Босилек за Драгинко" (1989), "Великденско вино" (1980), "Нирвана" (1993), "Одисей пътува за Итака" (1984), "Червено вино за сбогом" (1990), "Куцулан, или Вълча Богородица" (1995),
Автор е на студии, статии и есета, събрани в книгата "Паметта на гарвана. Текстове за театър, драматургия и политика", излязла през 2005 г.
Превежда от немски език творбите на Бюхнер и Брехт.
От 1973 г. работи като драматург - до 1978 г. е в Благоевград, после в Драматичен театър "София”. От 1995 до 2007 г. е главен драматург на Народния театър "Иван Вазов".
Пиесите на Константин Илиев са играни в почти всички български професионални театри. В чужбина театрални трупи от Австрия, Англия, Македония, Полша, Русия и др. поставят негови драматургични текстове.
Носител е на пет награди за драматургия, лауреат е на Хердерова награда (1996).
През 1989 г. романът му "Френско магаре" е наградена на Националния конкурс за роман на съвременна тема на издателство "Христо Г. Данов".
През 2012-а Константин Илиев получи награда "Хр. Г. Данов" за цялостен принос в книжовната ни култура.
По думите на Леон Даниел "Константин Илиев цял живот пише едно произведение - дълго произведение с продължение - и то е, както при повечето сериозни писатели - човешката комедия на времето, в което живеем."

Още за твореца - на www.konstantiniliev.com

 

 

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.