Изкуство Театър С чувствителност като в Лилиев стих

balgari.bg

С чувствителност като в Лилиев стих

Актрисата Емилия Радева е родена на 23 май 1932 г. в Радомир. Когато пристига в София с решението да кандидатства в театралния институт, Николай Лилиев е човекът, който я свърза с Н. О. Масалитинов, за да чуе материалите й и да й помогне в подготовката.
Радева завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1955-а. Изпратена е в Драматичния театър в Пловдив, където играе четири години.
За да я назначат в София, на плавдивска сцена отива да я гледа специална комисия от Военния театър. Сетне Театър "Българска армия" става неин дом през следващите над три десетилетия - от 1968 до 1990-а.
Емилия Радева се утвърждава предимно като театрална актриса, но името, лицето и гласът й са познати на милиони зрители благодарение на работата й в киното, телевизията и радиотеатъра. Дебютът й пред камера е филмът "Точка първа", сниман през 1956 година. През 1959-а Радева става член на Съюза на българските филмови дейци, след като година по-рано е направила голмо впечатление с ролята на българомохамеданката Зюлкер във филма "Ребро Адамово" на режисьора Антон Маринович.
Освен на сцената на Театъра на армията Емилия Радева гастролира в "Театър 199", Народния, Сатиричния, Театър "Възраждане" и др.
Пресъздала е десетки незабравими образи - от Елизабет в "Мария Стюард" до Султана в "Железният светилник". След пенсионирането си продължава да играе като гост във Военния театър - в постановката на Камен Донев "Финале гранде". Самата тя също е автор на пиесата "Потеглям вечно сам" по поезията на Николай Лилиев за Театър "Възраждане".
Снимала се е в филмите "А бяхме млади" (1961), "Неспокоен дом" (1965), "Случаят Пенлеве" (1968), "Иконостасът" (1969), "Не си отивай" (1976), "Спомен за близначката" (1976), "Матриархат" (1977), "Юлия Вревская" (1978), "Всички и никой" (1978), "Дело 205/1913" (1984), в сериала "Дом за нашите деца" (1987), в продукцията на Марк Ривиер "Заекът на Ватанен" (с Кристоф Ламбер в главната роля). Последната й роля в киното засега е в новия филм на Иглика Трифонова "Разследване", която й донесе номинация на СБФД за най-добра поддържаща женска роля.
Емилия Радева е автор на автобиографичната книга "Недовършен пъзел".
Удостоена е с орден "Стара планина" І степен и с "Аскеер" за цялостен принос.

От kino.dir.bg

Интервю с актрисата - на www.tvevropa.com
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google