Изкуство Театър Буря от смях и океан от тъга

balgari.bg

Буря от смях и океан от тъга

Георги Парцалев

Легендата на българската комедия, актьорът, който разсмиваше публиката, преди да е изрекъл и дума от сцената или екрана, казваше: "Смехът е сериозно нещо. Не можем да караме хората да се смеят на глупости."
Георги Парцалев не доживя да види как нароилите се през последните две десетилетия "смехови интерпретации" на действителността го опровергаха...
Парцалев е роден в град Левски на 16 юни 1925 г. Завършва гимназия в родния си град, след което е приет да следва медицина, но дори майка му е скептично настроена относно евентуалната му докторска кариера.
"Само луд човек би се лекувал при него", казва леля Васка с потомственото чувство за хумор, което е предала на знаменития си син.
Любовта на младия Парцалев към сцената го отвежда в Театъра на трудовата повинност и Театъра на Строителни войски.
Макар да не получава академично образование в областта на сценичните изкуства, през 1956 г. Парцалев е сред първите актьори, назначени в новосъздадения Сатиричен театър, заедно с Енчо Багаров и Нейчо Попов. В Сатирата претворява незабравими образи в пиесите "Михал Мишкоед", "Големанов", "Ревизор", "Смъртта на Тарелкин"...
През 1958-а за първи път се снима в киното.
С "Любимец 13" става любимец на цяла България. Следват лентите "Привързаният балон" (1967), "Кит", "Петимата от Моби Дик" (1970), "С деца на море" (1972), "Сиромашко лято" (1973), "Баща ми бояджията" (1974), "Два диоптъра далекогледство" (1976), "13-ата годеница на принца" (1989).
В "Тримата от запаса" (1971) режисьорът Зако Хеския за пръв път дава възможност на Парцалев да изяви и другата, драматична страна на таланта си. Но голямата професионална мечта на комика - да се превъплъти в образа на Дон Кихот, така и не се сбъдва.
"Чувствам се еднакво добре навсякъде", споделя актьорът в интервю.
"Киното създава популярност. Но в него сълзата може да се създаде и изкуствено. Докато в театъра за една сълза в последно действие трябва да воюваш още от първото. Телевизията пък дава възможност да играеш това, което не си могъл в театъра". Постановката на Телевизионния театър с негово участие "Криворазбраната цивилизация" е сред еталоните на уникалния жанр и до днес.
Колеги и приятели описват Парцалев като ларж човек - не се скъпи да кани тълпи познати в Унгарския на "Раковски", в бара на хотел "София"...
Актьорът обитава тавански апартамент в центъра на столицата, пълен с антики, икони, ретромебели. Няколко пъти обират жилището му, като отмъкват най-ценните неща.
През 1964 г. се оказва въвлечен в съдебен процес заедно с още 26-има души, предимно интелектуалци и хора от артсредите, обвинени, че поддържат хомосексуални връзки.
Умира на 31 октомври 1989 г. в София.

Книги за Георги Парцалев:

  • Джон Кели. На лицето усмивка, на сърцето тъга. "Пропелер". София. 2000
  • Илия Ангелов. Тъжният клоун Георги Парцалев. ИК "ДБ Мария". София. 2002
  • Севелина Гьорова. Георги Парцалев. Сълзата на Дон Кихот. "Дамян Яков". София. 2005

Пълна филмография на актьора - на www.bgmovies.info

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google