Изкуство Театър Символ на актьорската професия

balgari.bg

Символ на актьорската професия

Един от първите ни професионално подготвени актьори - Кръстьо Сарафов, се ражда на 6 април 1876-а в село Либяхово, днес Илинден, Гоцеделчевско. Баща му Петър Сарафов е възрожденски учител, а чичо му Коста Сарафов и дядо му архимандрит Харитон Карпузов са водачи на борбата за самостоятелна българска църква в Неврокопско и Серско.
Родителите на Кръстьо Сарафов били твърдо против той да стане артист и го изпращат да учи в Одрин, за да го откъснат от любовта му към театъра. След като завършва училище и се връща в България, той се явява на конкурс за стипендии по драматично изкуство в чужбина. Приемат само четирима от 60 души и Кръстьо Сарафов е сред тях. Заминава за Петербург и там се записва в частната драматична школа. Разочарован от системата на преподаване, той се мести в Императорското театрално училище, където завършва с отличен успех и се връща в България. Дебютира през 1899 година в театър "Сълза и смях" в Гоголевия „Ревизор“, но голяма част от ролите си след това изиграва на сцената на Народния театър.
Сред най-впечатляващите му превъплъщения са Сирано дьо Бержерак (в едноименната пиеса на Едмон Ростан), Тартюф и Арган (в Молиеровите "Тартюф" и "Мнимият болен"), Фамусов (в "От ума си тегли" на Грибоедов).
По-големият брат на Кръстьо Сарафов - Борис, оглавява Върховния комитет на Македоно-одринската организация. Кръстьо активно участва в живота на македонската емиграция в България, член е на Софийското македоно-одринско дружество, заедно с председателя Михаил Ковачев през 1901 година Сарафов оказва съпротива срещу опитите на крилото на генерал Иван Цончев да овладее дружеството. Сред учредителите е на Македонския научен институт.
Умира на 27 август 1952 година.
НАТФИЗ в София носи името му от 1951 година.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google