Изкуство Театър "Личното достойнство на човека е голямата тема на театъра"

balgari.bg

"Личното достойнство на човека е голямата тема на театъра"

Младен Киселов е роден на 11 юни 1943 г. в Русе.
Завършва режисура при Анатолий Ефрос в Москва през 1968 г.
Още същата година дебютира с "Домът на Бернарда Алба" на Лорка в Пловдивския театър.
Освен на пловдивска сцена Киселов поставя и в Кърджали (1968-1970), Бургас (1970-1971), в столичния Народен театър за младежта (1971-1977), в Държавния сатиричен театър (1977-1982), където е и главен художествен ръководител, в Народния театър (1983-1991). Заместник-генерален директор по художествените въпроси е на Националния дворец на културата от 1983 до 1991 г.
Като гост режисьор Младен Киселов работи в Театър 199, Драматично-музикален театър - Велико Търново, в театрите в Шумен, Перник, Русе, Сливен.
Асистент е на проф. Желчо Мандаджиев във ВИТИЗ от 1975 до 1991 г.
От 1991 г. Киселов живее в САЩ, където работи като педагог и режисьор. Преподава в Йелския университет, Ню Хейвън, Кънетикът, още в началото на 80-те години, а от 1991 г. преподава режисура и актьорско майсторство в Драматичната школа на университета "Карнеги Мелън" в Питсбърг.
Участва с постановки в изданията на Театър на нациите (Амстердам, Варшава, София), в международни театрални фестивали в Белград, Берлин и др.
В българската театрална история са легендарни неговите постановки от 70-те и 80-те години на миналия век - "Човекоядката" на Иван Радоев с Тодор Колев в театър "София", "Театър, любов моя" на Валери Петров със Славка Славова и Таня Масалитинова в Театър 199, "Сако от велур" на Станислав Стратиев в Сатиричния театър, спектаклите му по пиесите на Йордан Радичков "Опит за летене" в Народния театър и "Лазарица" с Григор Вачков в Сатиричния...
Популярни са негови сценични трактовки на "Животът - това са две жени" на Стефан Цанев, "Кой се страхува от Вирджиния Улф?" на Едуард Олби, "Чайка" на Чехов, "И най-мъдрият си е малко прост" на Островски, "Дон Жуан" на Молиер, "Рейс" на Стратиев, "Есенна соната" на Бергман, "Веселите Разплюеви дни" по текстове на Сухово-Кобилин и др.
Според Младен Киселов "личното достойнство на човека е голямата тема на театъра".
Той пръв провежда театрален кастинг у нас - когато поставя "Есенна соната" при първото си връщане в родината.
Младен Киселов почина на 30 октомври 2012 г. в София.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google