Изкуство Театър Големият малък Шекспиров актьор

balgari.bg

Големият малък Шекспиров актьор

Неповторимият комик Георги Мамалев е роден на 5 август 1952 г. в ямболското село Мамарчево.
Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Енчо Халачев през 1977-а.
Дебютира в ролята на Апрянин в "Сенки" от М. Салтиков-Щедрин на сцената на Народния театър "Иван Вазов" същата година. Сред театралните роли, в които блести, са Чушкаров в "Двубой" и Фратю в "Чичовци" на Иван Вазов, Самец в "Йерма" на Лорка, Пощальонът в "Януари", Аврам Совалката в "Опит за летене" и Сива тога в "Образ и подобие" на Йордан Радичков, Паунчо в "Празникът" на Николай Хайтов, Загорецки в "От ума си тегли" на Грибоедов, Хлябът в "Синята птица" на Метерлинк, Дромио от Сиракуза в "Комедия от грешки", Пък в "Сън в лятна нощ", Ланчелото Гобо във "Венецианският търговец" на Шекспир, Шура Балаганов във "Великият комбинатор" по И. Илф и Е. Петров, Пазачът в "Последната нощ на Сократ" на Стефан Цанев, Неразумният в "Рейс" от Станислав Стратиев.
Георги Мамалев се снима в близо 30 филма. Пред камера дебютира в лентата "Като песен" през 1973-та.
Сред незабравимите му филмови роли са Гошо от "Оркестър без име", принц Алфонсо от "13-ата годеница на принца", Стефан Стамболов в сериала "Записки по българските въстания", капитан Мортимър от "Последни желания". Играе в "Летете с Росинант", "Пантуди", "Адио Рио", в тв поредиците "Васко да Гама от село Рупча" и "В името на народа", в "Двойникът", "Бъди благословена", "Господин за един ден", "Звезди в косите, сълзи в очите" и др.
Телевизията също обича Мамалев. В края на 80-те години заедно с Велко Кънев и Павел Попандов създават актьорския проект "Клуб НЛО", който се превръща в тв шоу със скечове, пародии и сатирични песни.
Мамалев участва и в най-новите реалитита в телевизията - водещ е на "Байландо", пее в благотворителното "Великолепната шесторка", танцува в "Dancing stars". Бил е водещ и на предаването за тв гафове "Господари на ефира".
Георги Мамалев има дав моноспектакъла - "Какво става?" и "Разбираш ли ме правилно?", а най-новото предизвикателство пред него е ролята на Ричард Трети в постановката на Теди Москов в Народния театър.

Пет забавни истории Мамалев разказва за вестник "Сега"
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google