Изкуство Театър Отдадена на театъра

balgari.bg

Отдадена на театъра

Театралният педагог и режисьор Юлия Огнянова е родена на 22 февруари 1923 г. в София. Завършва театрознание при проф. П. Марков в московския ГИТИЗ през 1953-та.
Като режисьор дебютира с постановката на "Всяка есенна вечер" на Иван Пейчев в Бургаския театър, където е драматург, през 1959-а.
Огнянова прави и първия спектакъл на пиеса на Брехт у нас - "Майка Кураж", на същата сцена.
Режисира спектакли в театър "Трудов фронт" (1960-1964), в Театър 199 (1972-1975), в Пловдивския театър, в "Ла Страда". Гостува със свои постановки в Латвия, Полша, Италия, Кипър и др. Занимава се с режисьорска и педагогическа работа в Италия и Франция (1954-1969). Дълги години преподава режисура за куклен театър във ВИТИЗ.
Сред режисираните от Огнянова постановки са "Първа конна" по Бабел, "Раждането на един блуз" по Л. Джоунс, "Антигона" на Жан Ануи, "Ръченица за окарина и бас" (по "Барутен буквар" на Радичков), "Изкачването на Фудзияма" на Ч. Айтматов и К. Мохамеджанов, "Стража на Рейн" на Лилиан Хелман, "Театрален дует" по по Вл. Маяковски и Н. Ердман, "Опит за летене" на Радичков, "Дремиградски смешила" по Георги Кирков, "Хоро" по Антон Страшимиров, "Брехтиада" - по произведения на Бертолд Брехт, "Процесът" на Кафка, "Железният светилник" по Талев, "Забравени от небето" на Е. Томова, "Дългият път на деня към нощта" на О’Нийл и др.
Юлия Огнянова създава и авторски спектакли, като "Пожари" по Д. Трюмбо, "Автопортрети за разпознаване" - по творби на наши класици, "Бивалици-небивалици" по публицистиката на Петко Славейков, "Тапетите на времето" - по стихове и писма на Константин Павлов. Немалко от постановките й имат трудна съдба.
Носителка е на двете големи наши награди за цялостно творчество - "Аскеер" (1998) и "Икар" (2009).

Интервю с Юлия Огнянова помества вестник "Труд"

Вижте я и на bnt.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google