Изкуство Театър Германският български режисьор

balgari.bg

Германският български режисьор

Режисьорът Димитър Гочев се ражда на 26 април 1943 г. в Първомай. Завършва театрознание в университета "Хумболт" в Берлин, а след това в продължение на няколко години работи като асистент в берлински театри.
Режисьорският му дебют у нас е с постановката на "Когато гръм удари" на Пейо Яворов през 1972 г. Работи в театрите в Плевен, Монтана, Русе, Враца, Бургас и в театър "София".
През 1985 г. е поканен в Кьолн, за да постави "Квартет" на Мюлер, и повече не се връща в България. Работи в Базел, Хановер, Дюселдорф, Бохум, Хамбург с текстове на Лесинг, Бернар Мари-Колтес, Софокъл, Шекспир, Стриндберг, Чехов, Бюхнер.
Критиката в Германия, Австрия и Швейцария не пропуска постановките му, а през последните години следи особено внимателно работата му във "Фолксбюне" и "Дойчес Театер" в Берлин.
Гочев многократно е сред победителите в майските "Берлински театрални срещи" - през 1992-ра с "Госпожица Юлия" от Аугуст Стриндберг, през 2004-та - с "Битката за негрите и кучетата", а през 2007-а - с "Иванов" по Чехов. Заедно с актьора Самуел Финци през 2011 г. получават престижната театрална награда на Берлин заради епохалните според журито спектакли "Битката за негрите и кучетата", "Иванов", "Перси" и "Палата номер 6" на сцените на "Фолксбюне" и "Дойчес Театер".
Два спектакъла на Димитър Гочев са играни на сцената на Народния театър - "Битката за негрите и кучетата" от Бернар Мари-Колтес на Театър "Шаушпил" - Франкфурт, и "Персите" от Есхил на "Дойчес Театер".
Два пъти - през 1991-ва и 2005-а, Димитър Гочев е избиран за режисьор на годината в Германия.
През 2007 г. творецът бе удостоен със Специалната награда за творческа чест и принос към българското и европейско театрално изкуство "Аскеер".
Почина на 70-годишна възраст на 20 октомври 2013-а.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google