Изкуство Театър Младият Маркс

balgari.bg

Младият Маркс

Венцислав Кисьов е роден на 17 юли 1946 г. в Любимец. Завършва Немската гимназия в Бургас, театралната студия към Драматичния театър "Адриана Будевска" и актьорско майсторство в класа на Боян Дановски във ВИТИЗ.
Изиграл е над 100 роли в театъра, киното и телевизията.
Театралната му кариера започва във Видин и първата му роля е Ромео от "Ромео и Жулиета". В същата постановка ролята на Жулиета се изпълнява от бъдещата му съпруга Калина Попова.
Следват ролите в театъра в Габрово.
От 1974 г. Кисьов е в трупата на Театър "София", а от пролетта на 1976 г. - в Сатиричния театър.
От есента на 1978 г. е на сцената на "Сълза и смях", на който става и директор на (2006-2010).
Венцислав Кисьов става широкоизвестен с ролята на Карл Маркс във филма от 1981 г. "Карл Маркс. Млади години". Заради тази роля става първият чуждестранен лауреат на Ленинска награда за кино, присъдена му през 1982 г.
Следват ролите във филмите "Мера според мера", "Борис Първи", "Ешелоните на смъртта", "Денят на владетеля", "Защитете дребните животни" и др.
Снимал се е в Русия, Германия, Франция, Италия, Полша, Чехия, Мароко и др.
От ученик пише поезия, печата във вестниците "Студентска трибуна" и "Пулс". Автор е на стихосбирките "Усмивката на Бога", "Пространства на мълчанието", "Лист неотронен", "Укротени думи", "Будни нощи", на изследването "Методология на първите стъпки" (театрална теория), на сборника "За началото и края" (разкази и есета).
Негови творби влизат в антологията "Написано в антракта" от 1998 г., събрала произведения на ярки съвременни български актьори.
Превежда пиеси, стихове и проза от руски и немски автори.
Разностранната му дейност се допълва и от актьорския клас във Факултета по изкуства на Югозападния университет "Неофит Рилски", на който е ръководител.
Венцислав Кисьов почина на 19 май 2014-а.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google