Изкуство Театър Госпожа Стихийно бедствие

balgari.bg

Госпожа Стихийно бедствие

altСтоянка Мутафова e родена на 2 февруари 1922 г. в София.
Завършва класическа филология в Софийския университет и Държавната театрална школа.
От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. - в Народния театър "Иван Вазов". През 1946 г. се омъжва за първия си съпруг, чешкия режисьор Роберт Роснер, когато тя е на 23 години, а той - на 51. Най-напред живеят във Виена, но заради работата на Роснер се местят в Прага. Тук Стоянка завършва театрално образование в Пражката консерватория и работи в театър до 1949-а.
Вторият й съпруг е Леонид Грубешлиев, преводач и журналист, двамата имат дъщеря Мария.
Третия си съпруг Стоянка нарича "любовта на живота си", това е актьорът Нейчо Попов. С Нейчо актрисата се среща в Народния театър, където започнва да играе през 1949 година.
Мутафова е сред от основателите на Сатиричния театър, където работи от 1956 до 1991 г.
Сред ролите й на сцена се открояват героините от "В навечерието" на И. С. Тургенев, "Дванайсета нощ" на Шекспир, "Големанов" на Ст. Л. Костов, "Двубой" на Вазов, в "Женитба" на Гогол, "Суматоха" на Радичков, "Тартюф" на Молиер, "Свекърва" на Страшимиров и др.
В киното Стоянка Мутафова ни разсмива с персонажите си в "Специалист по всичко", "Привързаният балон", "Кит", "Езоп", "Топло" и др.
Госпожа Стихийно бедствие, както с любов е я наричат колеги и почитатели, често си партнира на сцената и пред камерата с гиганта на комедията Георги Калоянчев, заедно двамата са и в последната пиеса, в която играха - "Космонавти" в Сатирата.
През 2001 г. Мутафова получава наградата "Паисий Хилендарски", а през 2002 г. - орден "Стара планина", I степен.
Автор е на автобиографичната книга "Стоянка Мутафова - една фурия на 90".

Източник: www.teatri.bg

За юбилея на Мутафова разказва в. "Стандарт"
 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google