Изкуство Театър Смехотерапевтът

balgari.bg

Смехотерапевтът

altНиколай Николаев, или Бате Николай, както го познават поколения българи, се ражда през 1944 г. в Бургас.
На бял свят бъдещият актьор идва в... ложата на Бургаския театър по време на представление, докато неговата майка гледа постановка на баща му.
Бащата - Стефан Николаев, е син на поп Никола, родственик на Левски, по-малкият брат на Николай е известният ни илюзионист Орфи.
В Силистра и във Варна артистичното семейство живее в сградата на театъра - в гримьорните или в таванските помещения, разказва Бате Николай. Сценичната кариера е това, с което е закърмен.
26 години от живота си Николай Николаев играе в Народния театър "Иван Вазов" в столицата. Превъплъщавал се е в ролите на Гьобелс в "Двубоят на столетието", Ван дер Любе от "Лайпцигския процес", Колчо от "Под игото", цар Борис III от "Иван Кондарев".
В телевизията Бате Николай стъпва през далечната 1964 г., три години по-късно създава най-дълго просъществувалото в Европа детско предаване "Сладкарница "Захарно петле".
Той е автор и на първите скечове в стила на Бени Хил в националната ни телевизия, а през 1984 г. основава Държавния вариететен театър в Габрово, който просъществува 10 г.
Николаев работи като преподавател в театралната академия от 1977 до 1984 година като асистент на проф. д-р Кръстьо Мирски и Любомир Кабакчиев.
Точно преди 10 години Бате Николай стартира проект "Смехотерапия" - в Детската клиника на Института за спешна помощ в столицата той заедно с актьора Марин Неделчев изнася весели представления за децата, които се лекуват там.

Как смехът изцелява, Бате Николай споделя пред http://zar.bg

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google