Изкуство Театър Европейският актьор

balgari.bg

Европейският актьор

Сава Огнянов се ражда на 24 май 1876 г. в румънския град Констанца в семейството на котленеца Петър Огнянов и красивата карловка Мина Горанова. След Освобождението семейството се мести в България и се установява най-напред в Силистра, а после в Русе.
Сава Огнянов завършва средното си образование в мъжката гимназия в Русе през 1896 г. Още като ученик участва в театрални представления. След завършването на гимназията следва архитектура в Мюнхен, но учи точната наука само три семестъра и се записва в известната драматична школа на Ото Кьоних. По-късно завършва школата за драматично изкуство на големия немски актьор Емануел Райхер. Първата му професионална изява, през 1901 г., е на сцената на Берлинския работнически театър.
Година по-късно дебютира в София, в трупата на "Сълза и смях", къто изиграва ролята на Мортимър от "Мария Стюарт" на Шилер. Оттогава до смъртта си Сава Огнянов неотменно е в състава на Народния театър. тук се превъплъщава в ролите на Хамлет на Шекспир, Франц Моор от "Разбойници" на Шилер, д-р Ранк от "Нора" на Ибсен, барона от "На дъното" на Горки, Рогожин от "Идиот" на Достоевски, Динко от "Вампир" на Страшимиров, Сава Попович от "Когато гръм удари" на Яворов.
Като режисьор Сава Огнянов поставя "Буря" на Островски, "Зидари" на Петко Тодоров, "Ивайло" на Вазов, "Скъперникът" на Молиер, "Укротяване на опърничавата" на Шекспир и др.
През 1910 г. Огнянов се жени за оперната певица Жозефина Шмаха, дъщеря на чешкия театрален режисьор Йозеф Шмаха, работил в Народния театър, двамата имат една дъщеря.
В периода 1910-1912 г. Огнянов гастролира на сцената на Кралския чешки театър в Прага - в ролята на д-р Ранк от "Нора" на Ибсен. В Италия се снима в централна роля във филма "Революционерът д-р Коло", критиката го поставя наравно с най-големите италиански артисти.
Богатата обща култура, широките интереси в областта на литературата, философията, политиката и изкуството, детайлното познаване на нюансите на българския език правят Сава Огнянов ярка фигура в културния живот на България от началото до средата на миналия век.
Актьорът умира на 22 март 1933 г.
Неговото име носи Русенският драматичен театър.

От http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google