Изкуство Театър Вглъбената гордост

balgari.bg

Вглъбената гордост

Голямата актриса Цветана Манева е родена на 30 януари 1944 г. в Пловдив. Дъщеря е на актьора Георги Манев.
Дебютира на сцената още като ученичка на спектакъла "Когато розите танцуват" на Валери Петров.
Във ВИТИЗ Цветана е ученичка на проф. Моис Бениеш. Завършва актьорско майсторство през 1966 година.
Филмовите роли на живата легенда са повече от театралните, макар актрисата да смята за по-значими превъплъщенията си на сцената. Коронните й роли са на Медея, Нора на Ибсен, Гитъл от "Двама на люлката", Жулиета, Албена на Йовков и др.
Снимала се е в над петдесет филмови продукции, сред които "Автостоп", "Басейнът", "Служебно положение ординарец", "Нощем по покривите", "Търси се съпруг за мама", "Не се сърди, човече", "Опасен чар", "Войната на таралежите", "Милост за живите", "Дами канят", "Сватбите на Йоан Асен", "Търкалящи се камъни", "Изпепеляване" и много други.
Носителка е на престижни национални и международни награди, сред които орден "Стара планина" за цялостен принос, награда на Съюза на артистите "Икар" за цялостен принос, "Златна ракла" за най-добра женска роля, награда за цялостно творчество от фестивала "Златната роза" и др.
През 2003 г. е удостоена със званието Почетен професор на Нов български университет за цялостна творческа и преподавателска дейност в програмите на департамент "Театър".
"Цветана Манева - фениксът на българския театър" е озаглавена книгата на Севелина Гьорова за голямата ни актриса, автор на документална лента за нея от поредицата "Непознатите" е журналистът Георги Тошев.

Интервю с актрисата гледайте на www.tvevropa.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google