Изкуство Театър Актриса за "сочни" роли

balgari.bg

Актриса за "сочни" роли

Татяна Лолова е родена в София на 10 февруари 1934 година. Още като дете е убедена (както и всички около нея), че трябва да стане артистка, и редовно се изявява по училищните концерти и празненства предимно с рецитации.
Приемат я в Държавното висше театрално училище, което при завършването й вече се казва ВИТИЗ. Учи в класа на професор Стефан Сърчаджиев, нейни състуденти са Ицхак Финци, Григор Вачков, Емилия Радева, Никола Анастасов, Досьо Досев, Леда Тасева…
Татяна Лолова мечтае за драматични роли, но още от първи курс всички забелязват комедийния й талант. Комедийни са първите й професионални изяви в областта на естрадата - още докато е студентка.
След завършването си през 1955 г. Татяна Лолова отива в русенския театър. В края на следващата година обаче тя е първата актриса, назначена в новосъздадения Сатиричния театър. На сцената на сатирата Татяна Лолова играе в "Баня" и "Дървеница" на Маяковски, "Импровизация" на Радой Ралин и Валери Петров, Беатриче в "Много шум за нищо", "Когато розите танцуват" и "Сняг" на Валери Петров, "Женитба" на Гогол и много други.
Популярността си Лолова дължи не само на театъра, а и на радиото, и по-точно - на предаванията на редакция "Хумор, сатира и забава". В тях за първи път много български актьори пропяват и така се ражда прочутият "Златен кос".
През 1978 година вече утвърдената като звезда на комедията актриса напуска Сатирата и се премества в театър "София", за да изпълнява драматични роли. Но още преди това играе с огромен успех (от 1976 до 1984 г.) заедно с Калоянчев в камерната трагикомедия на Арбузов "Старомодна комедия", която си остава една от най-любимите й постановки.
В театър "София" Лолова остава 11 години и през това време убеждава и най-резервираните критици и зрители в таланта си за драма. С най-голям успех - 11 години пред препълнени зали, играе баба Гена в "Човекоядката" на Иван Радоев. Но ролята на живота й - според самата актриса - идва след завръщането й в Сатиричния театър с моноспектакъла по Бекет "Щастливи дни". Ролята на Уини й носи наградата "Аскеер" през 1992 г.
В киното Лолова е звезда в комедиите "Невероятна история", "Топло", "Последният ерген", "Летете с Росинант", "Опасен чар" и много други. Във филма на Конрад Волф "Гоя" играе испанската кралица Мария-Луиза Бурбонска в обкръжение на актьори от първа величина от осем страни. За тази нейна роля в Германия пишат, че Лолова създава нов стил на актьорска игра.
Актрисата е автор на книга за своя живот на сцената "1/2 живот".

Източник: http://kino.dir.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google