Изкуство Театър Владетелят на илюзията

balgari.bg

Владетелят на илюзията

Легендарният илюзионист Мистер Сенко (Евстати Карайончев) е роден на 12 февруари 1905 г. във Враца.
От малък остава сирак и е принуден сам да изкарва прехраната си.
В цирка попада, когато случйно узнава, че се търсят метачи. Това е превратният момент в живота на бъдещия фокусник.
По същото време в столицата гастролира френски илюзионист с артистично име Мистериозния турчин. Когато асистентът му заболява, французинът взема за свой помощник малкия Евстати - будно и любознателно момче, което отдавна е привлякло вниманието му.
Така бъдещия майстор бива посветен в тайните на илюзията. Когато Мистериозния турчин си тръгва от старната, той завещава на Сенко една илюзия. С тази единствена илюзия младият артист тръгва на обиколка из страната. Той дава представления в училища, плевни, в автобуси. Постепенно трупата около него нараства, към първата илюзия се прибавят още няколко, които Сенко сам измисля и изработва реквизита за тях.
По примера на своя учител в магичното изкуство младият Евстати започва да се нарича Мистериозния Сенко.
Веднъж, когато се печата негов афиш, поради липса на място се ражда псевдонимът Мистер (вместо Мистериозния).
Мистер Сенко постепенно създава цялостен спектакъл. Представя над двайсет илюзии и четирийсет фокуса. Трупата му наброява вече десет души. Някои от най-известните му илюзии са "Електрическият стол“, "Разрязване на жена с трион" и "Сваляне на главата".
За този номер Мистер Сенко получава през 1961 година в Индианаполис специалната награда на Американската асоциация на илюзионистите. Показва "Сваляне на главата" и в Холивуд пред най-големите звезди на американското кино. Заснет от щатската кинохроника, той става световна знаменитост.
Мистер Сенко е почетен член на асоциациите на илюзионистите на Германия, Франция и САЩ. Френското сдружение на илюзионистите му връчва най-високото отличие - ордена "Робер Худен". Почетен гражданин е на Париж и София, почетен президент на Клуба на илюзионистите в България от годината на създаването му.
Мистер Сенко почина на 26 юли 1987 г. в София.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Още за легендата на илюзионното изкуство - на www.blitz.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google