Изкуство Театър "Изкуството е духовна потребност"

balgari.bg

"Изкуството е духовна потребност"

Камен Донев е роден на 15 април 1971 г. в Русе. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ през 1993 г. в класа на проф. Крикор Азарян и доц. Тодор Колев. До 2009-а играе в Театъра на Българската армия.
Има над 40 роли в театъра и киното, написал е повече от 30 драматургични творби, снимал се е в тв предаването "Улицата" на Теди Москов.
През ноември 2006 г. излиза сборникът на Донев "Всичко дотук - текстове за театър, кино и телевизия".
Режисьорският му дебют е в телевизионните адаптации на Шекспировите "Сън в лятна нощ" и "Венецианският търговец" (2000) и "Укротяване на опърничивата", която взима специална награда на филмовия фестивал в Слънчев бряг.
Камен Донев е номиниран за най-добра мъжка роля през 2001 г. за участието в "Аркадия" в Народния театър и "Бая си на бълхите" - в Театър "Българска армия".
През 2002-ра грабва "Максим" за ролята на Зарко от "Бая си на бълхите", две години по-късно печели същото отличие за ролите във "Фантасмагории" на Стефан Москов и "Огнено лице" на Николай Ламбрев. Носител е на "Икар 2006" за главна мъжка роля в "Братя Карамазови" на Пловдивския театър, а през 2006-а отново взима "Максим" за главна мъжка роля в "Трамвай "Желание" на Тенеси Уилямс.
Авторският спектакъл на Камен Донев "Възгледите на един учител за народното творчество" е сред представленията, които събират най-много публика. Творбата е носител на множество награди от театрални форуми, сред които Международният фестивал "Друмеви театрални празници" - Шумен 2008, Международният театрален фестивал BGMOT 2008 - Габрово, Националният фестивал на малките театрални форми - Враца 2008, "Балкански театрални европортрети" - Благоевград 2008, Международният театрален фестивал "Золотой витяз" в Москва.
Освен на сцената, Донев приема предизвикателства и в световната мрежа - проектът му shvargalo.com се радва на голям интерес.
С уникалния спектакъл "Оркестърчи" пък актьорът отдава почит на българския песенен фолклор.

Интервю с Камен Донев помества вестник "Стандарт"

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google