Изкуство Театър "Нищо няма смисъл без признание"

balgari.bg

"Нищо няма смисъл без признание"

Наум Шопов е роден на 27 юли 1930 г. в Стара Загора. Негова майка е актрисата Мара Шопова.
В Старозагорския театър е и дебютът на Наум на сцена като стажант-актьор. Баща му, Христо Шопов, дълги години е директор на читалищния театър в града.
Наум пристига в София на 18, за да учи в Консерваторията, но бързо разбира, че няма да стане музикант.
Не го приемат във ВИТИЗ по политически причини. Играе в Бургас и в Пловдив, по-късно и в София, но не получава сериозни актьорски задачи.
За старт на кариерата му може да се приеме постановката на "Чудак" по Назъм Хикмет във Военния театър под режисурата на Леон Даниел. Годината е 1958 г. Наум Шопов остава във Военния повече от три десетилетия, преди през 1989 г. да премине в трупата на Народния театър.
В киното дебютира като агента Жорж в "Бедната улица" на Христо Писков. Под режисурата на Въло Радев се снима в шедьоврите "Крадецът на праскови" и "Цар и генерал". Незабравими са превъплъщенията му във филмите "Случаят Пенлеве", в комедии като "Вилна зона" и "Топло", в криминалета като "Инспекторът и нощта", саги като "По дирята на безследно изчезналите" и най-вече като Борис ІІІ в "Цар и генерал". Участва във филма "Иконостасът" по романа на Димитър Талев "Железният светилник", режисиран от Тодор Динов и Христо Христов.
В театъра Наум Шопов е работил с най-изтъкнатите ни режисьори - Крикор Азарян, Леон Даниел, Иван Добчев. Играл е Хамлет, Робеспиер, дон Базилио, Сократ, крал Лир, Крап. Силна е ролята му в пиесата на Стефан Цанев "Тайната вечеря на дякона Левски", режисирана от Асен Шопов. Телевизинониет зрители го познават от превъплъщенията му в поредиците "Денят не си личи по заранта", "Капитан Петко войвода", "Демонът на империята" и др.
Наум Шопов има зад гърба си над 50 филмови роли, пълна филмография вижте на http://movie.pop.bg.
Големият актьор ни напусна на 18 април 2012-а.

Интервю с актьора помества сп. "Тема"

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google