Изкуство Театър "Театърът е жертвоприношение"

balgari.bg

"Театърът е жертвоприношение"

Константин Соколов живее в Канада вече 16 години.
Мечтата му да се посвети на театъра се сбъдва именно в Северна Америка, където заедно със съпругата си Ира основават Gleams Theatre. В афиша на частния театър има над 35 постановки по текстове на Бекет, Едуард Олби, Уди Алън.
Соколов не е завършил театрална академия, но като драматург и режисьор дебютира в Швейцария през 1990-а. Тук остава до 1994-та, после се връща у нас и поставя в Драматичен театър - Пловдив, "Седем дни от живота на Разколников". Скоро след това заминава за Канада. Работи най-различни неща, преди да стане преподавател в театрален департамент и да започне да режисира. През 2004-та създава театралната компания.
Шест години след началото Константин Соколов вече си е извоювал признанието и на публиката, и на критиците. "Краят на играта" на Бекет - постановка на Соколов, е определена за едно от най-добрите сценични произведения в страната.
За всяка постановка избира различни актьори, не работи с постоянна трупа. Сцените, на които се играят драматургичните му произведения, също не са собственост на компанията му, а се наемат.
Планира да постави пиеса на родна земя, ако срещне хора, отдадени на театъра като него.

Интервю със Соколов прочетете тук

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google