Изкуство Театър Единственият българин с цирков "Оскар"

balgari.bg

Единственият българин с цирков "Оскар"

Енчо Керязов е роден на 15 октомври 1973 г. в Ямбол в семейство на учители.
Едва на шест, започва да се занимава с акробатика. Завършва спортното училище в родния си град. На 14 години вече е майстор на спорта. Година по-късно е в мъжкия национален отбор по акробатика. През 1989 г. е приет за член на жокейска трупа "Романови" и работи с нея в продължение на седем години. Гастролира в Австрия, Испания, Скандинавските страни.
След отбиването на редовната си военна служба Керязов се връща на манежа. Работи за италиански цирк в Гърция. Няколко месеца по-късно си набавя собствен реквизит и започва да се изявява самостоятелно като еквилибрист.
Подписва първия си самостоятелен договор с цирк "Тони Хопкис" в Англия. През 2003 г. работи в цирк "Арнадо" в Норвегия. Една година работи във вариете в Германия, а после - в цирк в Холандия.
През 2005 г. Енчо Керязов печели наградата на публиката "Артист на годината".
Връх в цирковата му кариера е награждаването със "Сребърен клоун" от световния цирков фестивал в Монте Карло през януари 2007-а. За пръв път тогава публиката в Монте Карло може да гласува и Енчо печели и почетната "Награда на публиката".
Енчо е единственият българин с цирков "Оскар" за солов номер. Съпругата му също е циркова артистка, имат двама синове.
По повод 35-годишнината на цирк "Ронкали" - най-престижния цирк в Европа, чийто собственик е австриец, австрийските пощи отпечатаха уникална поредица от пощенски марки с различен номинал в 40-хиляден тираж общо. На марките са изобразени директорът и създател на цирка - Бернард Пол, обявен за бизнесмен на Австрия за 2006 г., най-известният съвременен клоун Дейвид Ларибли, плакатът на цирка за този юбилеен сезон, шапитото на цирк "Ронкали", издигнато пред кметството на столицата на Австрия, и т. н. Сред изобразените е и българският артист Енчо Керязов, звезда на цирк "Ронкали" от 2006-а, почетен гражданин на Ямбол (на снимката). Подобен реверанс от чужди пощи е правен само за Джон Атанасов, чийто корен също е от Ямбол.
Пощите и циркът се "срещат" и през 50-те години, когато председател на Съюза на българските филателисти е сеньорът на българското цирково изкуство Лазар Добрич. Неговата дъщеря - Лазарина Добрич, шест десетилетия по-късно поднесе статуетката на Съюза на артистите в България "Икар" за цирково изкуство на Енчо Керязов на церемонията по награждаването в Народния театър "Иван Вазов" през 2011-а.
Носител е на отличието "Сребърна мечка 2013" от Междунаровния цирков фестивал в руския град Ижевск.

Интервю с Керязов помества вестник "Труд"

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google