Изкуство Театър "Ако има втори живот, пак бих избрала професията на актриса"

balgari.bg

"Ако има втори живот, пак бих избрала професията на актриса"

Катя Динева е родена на 6 октомври 1929 г. в семейството на един от основателите на професионалия театър във Варна - Христо Динев. Едва навършила три години, Катя стъпва на сцената, за да играе ангел в пиеси на Хауптман.
Завършва актьорско майсторство при проф. Стефан Сърчаджиев във ВИТИЗ заедно с Коста Цонев, Георги Калоянчев, Рангел Вълчанов. Дебютира в ролята на Целия в "Както ви харесва" на Шекспир. Освен във Варна, играе и в театрите на Русе и Бургас.
В продължение на близо 50 години Катя Динева пресъздава различни човешки съдби в около 120 роли, сред които Стела Кембъл в "Милият лъжец", Луиза в "Коварство и любов", Елка от "Гераците", Мариола от "Татул", Гитъл Моска от "Двама на люлката" на Уилям Гибсън, "Я, колко макове" на Никола Русев, Секула от "Животът - това са две жени" на Стефан Цанев и други. Има и над 30 филмови роли.
Катя Динева е отличена с много награди за актьорско майсторство, сред които "Народен артист", Димитровска награда, награда "Варна", Почетен знак на кмета Кирил Йорданов, Златна маска от ДТ "Стоян Бъчваров" и др.
На своята 80-годишнина през 2009 г., когато Катя Динева се появи за последен път пред публиката си, тя сподели своето завещание: "Без обич, преданост, всеотдайност и дисциплина театър не може да се прави. Театърът ми донесе щастие и духовно здраве. Ако има втори живот, пак бих избрала професията на актриса."
Катя Динева напусна сцената на живота на 9 април 2011 г.
 
Източник: http://kulturni-novini.info
 
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google