Изкуство Архитектура Наследник на възрожденци "води" у нас архитектурния сецесион

balgari.bg

Наследник на възрожденци "води" у нас архитектурния сецесион

Георги Фингов е роден на 13 май 1874 година в Калофер в семейството на учителя Димитър Фингов - приятел и съмишленик на Ботев и Вазов.
През 1892 г. Георги завършва Пловдивската мъжка гимназия, а през 1898-а - архитектура във Виена. Талантът на младия българин е забелязан от светила на архитектурната мисъл - на петата година на следването си Фингов е назначен като асистент по архитектура на проф. Майредер.
Предлагат му работа в бюро, което проектира новия дворец във Виена, но той предпочита да се върне в родината.
В София не си намира работа, затова отива в Пловдив, където проектира къщи и обществени сгради, сред които Френския девически колеж (съвместно с Вълкович) и Евангелската съборна църква на Сахаттепе. През 1901 г. кметът на София Петър Чернев го назначава за началник на архитектурната служба на Столичната община
Половин година по-късно Фингов вече е служител на Министерството на обществените сгради и проектира вилата в двореца "Врана", резиденциите "Царска Бистрица" и "Ситняково". През 1906 г. се жени за Райна Стоянова. Преди това е закупил парцела на ул. "Шипка" 38 и е изготвил проекта на дома си - един от архитектурните шедьоври на столицата и до днес (на снимката). Специалистите определят къщата на арх. Фингов като представител на течението на рационалния сецесион. Завършена е през 1911-а, помещенията на първия етаж чрез плъзгащи се врати се превръщат в общо пространство - тенденция, въведена от титана на модерната архитектура Льо Корбюзие. Целият Фингов дом е изпълнен в сецесионова стилистика - от камините и осветителните тела до вградените мебели. На фасадната й колона има изваяна женска глава, дело на Андрей Николов. Главата изобразява майката на масоните, което не е случайно - Георги Фингов е член на ложата на родните зидари.
През 1905 година Фингов напуска държавната си служба и през следващите години реализира по-голямата част от проектите си, част от тях съвместно с архитектите Кирил Маричков, Никола Юруков, Димо Ничев, Георги Апостолов.
Дело на талантливия колектив, събран около арх. Фингов, са Трета софийска мъжка гимназия, ул. "Пиротска" 68, Първа софийска прогимназия "Христо Ботев", "Пиротска" 78, Къщата на Горгас, днес посолство на Франция, ул. "Оборище" 29, Софийската търговско-индустриална камара, днес - централа на СИБАНК, Стопанско училище "Княгиня Мария Луиза", днес Музей на МВР, проекта за реставрация на манастира "Свети Димитър" в Евксиноград, читалище "Еленка и Кирил Аврамови" в Свищов, митницата и пристанищното управление в Бургас, халите и покритият пазар в Сливен.
Архитект от световна величина, Георги Фингов не притежава таланта да се оправя с пари. Два пъти съдбата го изправя пред финансови фалити.
През 1914 г. в съдружие с предприемача Майер основава бюро за представителство и доставки на строителни материали. Една от пратките за мина "Перник" се проваля и Фингов "изгаря" с 8 хиляди франка. Продава къщата на "Шипка" 38 и се мести със семейството си в неугледна постройка на ул. "Граф Игнатиев". След години на бедност Фингов заедно с арх. Димо Ничев отваря архитектурно бюро. Проектират едни от най-красивите здания в столицата - Българската търговска банка, Чиновническото кооперативно застрахователно дружество на бул. "Руски", Търговския дом и др.
През 1927 г. двамата стават поръчители на руски предприемач за изграждане на тунели по жп линията Раковски-Хасково-Подкова. Година по-късно Южна България е срината от земетресение.
16 милиона лева са задълженията, които Фингов трябва да погаси. След този финансов крах архитектът не успява да се изправи на крака.
Георги Фингов и съпругата му загиват на 10 януари 1944 г. при бомбардировка.

Още интересни факти за арх. Георги Фингов и забележителния му дом разказва списание "Тема"
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google