Изкуство Архитектура Ново и старо съчетава в работите си авторът на идеята за български "Лувър"

balgari.bg

Ново и старо съчетава в работите си авторът на идеята за български "Лувър"

Арх. Никола Николов е роден на 26 януари 1924 г. в Нова Загора.
Завършва архитектура през 1949 г. във ВТУ - София. До 1956 г. работи при арх. Георги Овчаров и арх. Иван Васильов. Под ръководството на арх. Овчаров той участва в разработването на проекта за културния дом в с. Бухово, по архитектурното оформление на Дунав мост (1953-1954) и др.
Самостоятелната архитектурна практика на Никола Николов започва през 1957 г., когато става главен архитект на бъдещия курортен комплекс "Слънчев бряг" край Несебър.
До края на живота си (1996) арх. Николов разработва редица архитектурни и градоустройствени проекти. Той е работил по генералния план на Слънчев бряг, възстановяването на средновековния облик на Несебър, централната част на Велико Търново и централната част на София. Жилищни, музейни, изложбени сгради, паметници "слизат" от чертожната маса на арх. Николов и се "настаняват" в пространствата на българските градове, за да станат част от общата им атмосфера.
Водещо в работата на архитекта е запазването на историческото сградно наследство и"вписването"нановите решения в него.
Сред проектите на арх. Николов са ресторант "Казино" и хотел "Глобус" на Слънчев бряг (1958), хотелите "Пирин" и "Европа" в същия курорт (1964), грандхотел "Велико Търново" (1967), Пантеонът на възрожденците в Русе (1978), Паметникът на Незнайния воин при църквата "Света София" в столицата (на снимката).
Великотърновската Художествена галерия и Националната галерия за чуждестранно изкуство в София пък - дело на арх. Николов, са адаптации на съществуващи сгради към нова функция. Той е автор и на идеята за "Български Лувър", чиято реализация започва в началото на 80-те години на двайсети век с изграждането на Галерията за чуждестранно изкуството - София.

Източник: http://bg.wikipedia.org
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google