Изкуство Архитектура Умни къщи проектира млад архитект

balgari.bg

Умни къщи проектира млад архитект

Арх. Георги Николов е роден в Ботевград на 26 октомври 1981-ва. Завършва архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Проектирал е реконструкцията на автосалон в столицата, производствено предприятие за печене на ядки в Божурище, оранжерии в Пазарджишко, търговски центрове в Бургас и Пловдив, семейни хотели, вилни селища и др. Доверяват му се компании като "Била", "Спетема" и др.
През май 2007 г. арх. Николов основава архитектурно бюро "Студио АРХЕ", в което заедно с партньорите си проектират енергийно независими сгради. Младият архитект е и един от основателите на Информационна група "Пасивни сгради България" и председател на Управителния съвет на организацията.
За арх. Николов работата в областта на пасивното строителство е логичен завършек на дълги проучвания на устойчивата архитектура, които започва още докато е студент. Вярва, че бъдещето на строителството е "зелено". Негови и на неговия екип са проектите за редица "пасивни къщи" у нас - високотехнологични, красиви, хармонични, с нисък разход на енергия, щадящи природата сгради, като комплекс "Умни къщи" в Горна баня, административна сграда в столичния квартал "Манастирски ливади", еднофамилен дом в село Лозен, къщи в Драгалевци и др.
Арх. Николов преподава във Факултета по архитектура в УАСГ. Той е и първият сертифициран проектант на пасивни сгради в България.

Интервю с Георги Николов прочетете тук
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google