Изкуство Архитектура "Художникът" на София

balgari.bg

"Художникът" на София

Арх. Петко Момчилов

Петко Момчилов е роден на 2 октомври 1864 г. в Горна Оряховица в семейството на известния просветител Иван Момчилов, основателя на Еленската даскалоливница.
Петко завършва Мъжката гимназия във Варна през 1885 г. Две години учителства.
След това учи в Мюнхен, а през 1892 г. завършва университета в Прага със специалност архитектура.
Още през 1892 г. младият архитект получава първа награда на международния конкурс за проекта си за железопътна гара и хотел в Букурещ.
Архитектурните проекти на младия европейски възпитаник се открояват с оригинални художествени и функционални решения.
Сред осъществените му проекти са емблематичните за София сгради - Централната минерална баня, сградата на БНБ, Централният затвор. Заедно с Йордан Миланов изработват проектите за реконструкция на джамията "Коджа дервиш Мехмед паша" - днес църквата "Свети Седмочисленици", Синодалната палата, Александровската болница.
Арх. Момчилов създава европейския облик и на други български градове - негови са проектите на гимназиите в Ловеч, Велико Търново и Пловдив, Сливенските минерални бани, Варненската и Великопреславска митрополия и много други. Варненският археологически музей, наследил сградата на Девическата гимназия, също е дело на арх. Момчилов.
Петко Момчилов е първият почетен гражданин на Горна Оряховица (1898).
Умира на 18 януари 1923 г.

Източник: http://bg.wikipedia.org

За славната фамилия Момчилови разказва списание "Тема"

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google