Изкуство Архитектура Той строи къщи от бъдещето

balgari.bg

Той строи къщи от бъдещето

Арх. Борислав Игнатов е завършил Архитектурния факултет на УАСГ през 1995 г.
Още като студент в трети курс разработва триизмерни компютърни визуализации на архитектурни проекти.
През 1999 г. заминава за Съединените щати. Започва работа в архитектурното бюро "William Rawn Architects".
В Ню Йорк младият българин работи за "Perkins+Will Architects". През 2004 г. стартира свободна практика и работи като подизпълнител по проекти на други компании.
Кандидатства в Университета "Кълъмбия" и следва програма за следдипломна квалификация към магистратурата му. Там той учи авангарден архитектурен дизайн.
След като завършва дипломната си работа, Игнатов получава покана да остане като преподавател във Факултета по архитектура на университета, която приема. Но в края на 2006 г. варненският бизнесмен Георги Бонин му възлага проектирането на къщата си край града и арх. Игнатов се връща в родината.
През 2007 г. регистрира компанията си "Бигнатов студио Ню Йорк".
Завършвва работа по "къщата дърво" през 2010 г. Идеята за дървото възниква от зимната градина и поставянето й върху, а не до къщата. Така тя се превърна в зелената му корона. Под нея, в "ствола" на дървото, са жилищните помещения, а шест геотермални сонди на дълбочина от 100 метра осигуряват топлината за сградата като "корени" на дървото.
"Къщата дърво" е единствената сграда в България, включена в новото, второ издание на престижния сборник "1000 x European Architecture" на швейцарското издателство "Braun Publishing".
Освен у нас Борислав Игнатов работи и в чужбина.
Сред проектите, с които е ангажиран, е и Музеят на дизайна в Шънджън - един от най-бързо развиващите се градове в Китай.
Негово дело е и "Къщата на равноденствието" край Каварна - пилотен проект, с който младият архитект поставя началото на поредица уникални къщи, всяка съобразена с местоположението, терена, климатичните условия на мястото и т. н. "Къщата на равноденствието" отговаря на немския стандарт за пасивно строителство, в същото време покрива и американския стандарт LEED за устойчиво строителство.
Арх. Борислав Игнатов стои и зад проекта "Огледало Култура", който украси входа на Морската градина във Варна с 6000 използвани компактдиска, "хванати" в рибарска мрежа. През лятото на 2013-а "Огледало"-то подкрепи кандидатурата на Варна за културна столица на Европа.

За арх. Борислав Игнатов научихме от "Капитал"
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google