Изкуство Архитектура Първият архитект

balgari.bg

Първият архитект

Алекси Рилец се ражда през 1760 г. в Дебърско (Западна Македония). Първите си уроци получава в прочутата Дебърска строителна и дърворезбарска школа.
Силният дух и талант на този бележит българин личат в дръзновението му три пъти да се сблъска с предизвикателството на полуразрушените каменни зидове на Рилския манастир и с овъглените след поредното опожаряване руини, да го въздига отново и отново.
За пръв път Алекси Рилец пристига в село Рила като млад дюлгерин, за да участва в изграждането (1784) на манастира след плячкосването и опожаряването му от турците през 1765, 1768 и 1778 г. Участва и в разширението на Хрельовата църква (1784-1792) и други постройки наблизо - църквата "Св. Лука" (1796), Костницата (1794-1795), метоха "Пчелино", разширението на църквата "Св. Архангел Михаил" в с. Рила.
Тук Алекси Рилец се жени за певицата Мария от Ягоридковия род. През 1783 г. се ражда синът им Димитър Алексиев Рилец (Даскалът) - основател на първото килийно училище в село Рила, което също е архитектурно-исторически паметник. Даскал Димитър е и личен приятел на Неофит Рилски, за което свидетелства запазената кореспонденция между двамата.
За втори път, през 1816 г., след участие в изграждане на части от Атонските манастири и държавни обекти, вече 56-годишният Алекси Рилец е поканен, за да проектира и ръководи изграждането на източното, северното и западното крило на Рилския манастир, което завършва в 1819 г. Три паметни плочи, на които редом с неговото име са изсечени имената на игумен Йосиф и игумен Теодосий, свидетелстват за неговия труд. Външно манастирът е като непристъпна скала, вътре обаче властват багрите, белотата на зидовете, патината на дървото.
За трети път, вече на 73-годишна възраст, майсторът отново се изправя пред руините на манастира, след опустошителния пожар през 1833 г. и отново ръководи възстановяването му. Сега архитектът вгражда пожарозащитни зидове, които излизат пред стените и над покрива. По този начин предпазва красивите дървени тераси и кьошкове, като този на майстор Кръстьо Дебърли от Лазарополе.
Строителят и дърворезбар Алекси Рилец умира през 1850 година, на 90-годишна възраст, в село Рила.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google