Изкуство Архитектура Мечти от стъкло

balgari.bg

Мечти от стъкло

Анета Булант-Каменова е родена през 1942 г. в София. Завършва Университета по архитектура, строителство и геодезия, по-късно е преподавател там.
През 1981 г. арх. Каменова се установява във Виена. В австрийската столица пристига, за да помогне при организирането на изложба. Това й дава шанс да прибави към архитектурното си образование и специализация в Техническия университет във Виена. Приемат я за член на Камарата на австрийските архитекти и остава да работи тук. Първата си награда получава през 1982-ра за участието си в авторския екип на мащабен скулптурен мемориал в чест на 1300-годишнината на България.
През 1990 г. Анета Булант-Каменова открива първото си самостоятелно проектантско бюро, а 6 години по-късно започва работа със своя съпруг - архитект Клаус Вайлцер.
Днес двамата са прочути далеч отвъд границите на Австрия с уникалните си стъклени конструкции, изцяло без метални връзки.
В основата на работата на арх. Каменова е нейната философия, че архитектурата трябва да се вписва в околния свят, без да му се натрапва.
Проектът й за малка зимна градина на частна къща в Залцбург отваря пътя й към световния архитектурен елит. Годината е 1997-а. Заради тази зимна градина Каменова и Вайлцер (на снимката) разработват своя новаторска технология за архитектура от стъкло. Тя се превръща в архитектурен хит, стъкленото творение е удостоено с Наградата за стъклена архитектура на Обединението на американските архитекти и Международния съюз на архитектите. През следващите години двамата архитекти реализират все по-мащабни проекти - за частни къщи, за общинска сграда, три стъклени моста във Виена. За стъклените мостове печелят авторитетната Награда за най-добър дизайн в света за 2007 от Чикагския музей за архитектура и дизайн.

Интервю с арх. Каменова прочетете тук

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google