Изкуство Архитектура Цветната "Мисия Лондон"

balgari.bg

Цветната "Мисия Лондон"

За пръв път в 20-годишната история на английското цветно артсъбитие Нampton Court Palace Flower Show участва българин - Христо Йорданов.
Христо е четвърто поколение градинар, завършил е кинорежисура и мениджмънт. Има зад гърба си дългогодишен опит в озеленяването на общински и частни обекти. Реализирал е проекти в България, Англия и Франция. През 2005 г. основава фирмата "Вашият градинар", която се занимава с озеленяване и градинарство.
Йорданов е и единственият източноевропеец, поканен да подреди своя градина на елитното изложение на цветя на 5 юли 2011-а. Цветарят е нарекъл композицията си "+359 Българска градина".
"Градината" му съдържа 359 керамични съда с осем вида цветя, които красят всички кътчета на родината ни. Концепцията на Христо Йорданов свърза 13-вековната история на България с мястото на страната ни в съвременна Европа. Броят на саксиите Йорданов "заема" от международния ни телефонен код - 359, площта, на която засади градината си, пък е 35.9 кв. м.
Изборът на цветя в композицията е вдъхновен от поемата на Петко Р. Славейков "Изворът на Белоногата", в която героинята Гергана изброява любимите си цветя, които й говорят за родното място.
В композицията бяха включени мурсалски чай, чубрица, карамфил, гергина, мушкато, здравец, тагетис.
През юли 2012-а Христо Йорданов за втори път представи България на престижното цветно изложение. Проектът му бе озаглавен "Градина на кръстопът".
"Crossroad Garden" на Христо използва символиката на Пътя на коприната като място за духовен и идеен обмен.
На площ от 24 кв. м тя пресъздаде символа за безкрайност чрез спирала от вплетени върбови клони, положена върху цветни пътеки от типични български цветя в бяло, зелено и червено - лавандула, чубрица, ралица, бегония, салвия (конски босилек), мента, копър и мурсалски чай.
Ароматната инсталация бе посветена на Йордан Йовчев - първият гимнастик в света с шест олимпиади зад гърба си, и донесе на създателя си бронзов медал, извоюван в благородна битка с 39-има участници.

Видео на Би Ти Ви разказва за Христо Йорданов и неговия проект

Още - на www.vesti.bg

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google