Изкуство Фотография

balgari.bg

Лицето на войната е страдание

Стефан Тихов е носител на най-високото отличие, което фотожурналист на БТА е получавал.
Неговата снимка "Свален с ракета" е отличена с трето място в престижния конкурс на World press photo през далечната 1972-ра.
Тихов се озовава във Виетнам три-четири години след като е завършил фотография в столичния техникум "Юлиус Фучик" и започнал работа в БТА. Стефан Тихов е първият наш фоторепортер, който има шанса да попадне в сърцето на Виетнамската война. Остава в страната 55 дни. По това време обаче боевете са стихнали. Тихов планира да отиде на 17-ия паралел, където има зенитна база, от която свалят американските самолети. Вместо това го пращат по заводи, училища и природни забележителности и лентата му запечатва един мирен Виетнам.
Един ден обаче чуждестранните журналисти са събрани набързо. В залата, в която ги въвеждат, влизат петима американски войници. Знае се само, че самолетите им са били свалени от съветски ракети. Почти момчета, те са облечени в затворнически дрехи. Превръзките говорят, че младите мъже са сериозно ранени.
"Много се вълнувах - спомня си Стефан. - Гледах момчета на моите години в ръцете на хора, които ги мразят. Извикаха името на един от тях. Той стана и стегнато по войнишки отговори: "Йес, сър".
Не позволяват на репортерите да задават въпроси, но снимането не е забранено. После извеждат пленниците.
След завръщането на Стефан в България снимката "Свален с ракета" е изпратена на най-престижния конкурс за фоторепортери World press photo, който тогава се провежда в Холандия. Печели световно признание.
По-късно Стефан Тихов снима и други паметни събития по света, сред които и падането на Чаушеску в съседна Румъния.
Дълги години живее в Изреал, където работи като охранител.
Напуска светлия свят, увековечен на лентата му, на 25 февруари 2010-а.


Вижте лицето на капитан Кенет Джеймс Фрейзър, снимано от Стефан Тихов в Ханой през 1972-ра, тук
Етикети:
 

Революционер в образованието

Койно Койнов е роден във Варна през 1962 г. Има художествено образование, работи като фотограф и оператор.
През 1992 г. заедно със съпругата си Марина Койнов създава Училището по българска култура "Цар Симеон I". В частното школо в дългополското село Сладка вода, на 80 километра от Варна, се обучават деца от първи до четвърти клас. Програмата е уникална, тя включва занятия по български и английски език, математика, компютърни науки, светознание, гражданско образование, астрономия, анатомия. В училището в Сладка вода е възкресен забравеният краснопис, тук малчуганите овладяват основите на шаха, бойните изкуства, йога-практиката, ездата. Някои учебници са авторски - разработени са от преподавателите в училището, заниманията са двупосочен процес на общуване между учител и ученик, който процес не свършва с биенето на обедния звънец, залага се на комуникацията с природата.   
Койно Койнов има син и дъщеря, също възпитаници на училището в Сладка вода, днес те споделят своето образование и опит като преподаватели в Сладка вода. 
 
Още за уникалното училище и неговия уникален основател - на www.capital.bg и www.indigovo.info
 

Фотографът на българските манастири

 

 

altПроф. Михаил Енев е роден през 1940 г. в семейство на свещеник. Завършва Духовната семинария в София и Националната художествена академия (1965).
През 1966-а оглавява кино- и фотолабораторията на НХА.
Огромни заслуги има проф. Енев като дългогодишен преподавател по дисциплините, свързани с художествената фотография и аудиовизия, както и ролята му като преподавател по научна фотография към катедра "Реставрация и консервация" към НХА.
Стотици художествени и архитектурно-исторически паметници, документи и произведения на изкуството дължат своята популярност и интереса на изследователи на фотоапарата на Михаил Енев.
Изложба в памет на фотографа на българските манастири, починал през 2009-а, се открива на 1 октомври в галерия "Академия" на ул. "Шипка" 1.
Експозицията, озаглавена "Фотографията търси и помни", показва снимки от циклите "И Хилендар е жив", "Атон - манастирът", "Манастирската култура на България". Документален филм и монография, представяща за първи път цялостно приноса на майстора на обектива, ще бъдат представени в рамките на изложбата.

Източник: www.monitor.bg

Етикети:
 

Очи за красотата

Иво Хаджимишев е роден на 12 септември 1950 г. в София.
Завършва "Bournemouth and Pool College of Arts" във Великобритания със специалност фотография.
Снима професионално от 1969 г. Работил е като фоторедактор на сп. "Отечество", "Жената днес" и "Наш дом".
От 1990 до 1994 година сътрудничи на Асошиейтед прес.
Почетен член е на Кралската фотографска асоциация на Великобритания.
През 1996 г е сред учредителите на Българското фотографско сдружение.
Завежда отдел "Артистична фотография" в Национална художествена галерия от 2003 г.
От 1991 до 1994 г. инициира поредица семинари на тема професионална фотожурналистика с лектори от "Нешънъл Джеографик", "Тайм", "Лайф", "ЮС нюз енд уърълд рипорт" и др.
През 1996 г. участва в колекцията "Портретът в българската фотография" на Националната художествена галерия.
Хаджимишев е подреждал над 20 самостоятелни колекции от фотографии и фотоесета, представени в Англия, Австрия, Холандия, Франция, Италия, Литва, Полша, Нигерия, Унгария, Мексико, САЩ. Подарил е свои авторски колекции на университетите в Лийдс, в холандския град  Лайден, в Пиза и на Музея на фотографията в Литва.
Издал е албумите "България", "Рилски манастир", "Рогозенското съкровище", "Тракийската култура по българските земи".

Източник: www.hadjimishev.com

Вижте интервю с фотографа тук

Етикети:
 

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google