Изкуство Фотография Лицето на войната е страдание

balgari.bg

Лицето на войната е страдание

Стефан Тихов е носител на най-високото отличие, което фотожурналист на БТА е получавал.
Неговата снимка "Свален с ракета" е отличена с трето място в престижния конкурс на World press photo през далечната 1972-ра.
Тихов се озовава във Виетнам три-четири години след като е завършил фотография в столичния техникум "Юлиус Фучик" и започнал работа в БТА. Стефан Тихов е първият наш фоторепортер, който има шанса да попадне в сърцето на Виетнамската война. Остава в страната 55 дни. По това време обаче боевете са стихнали. Тихов планира да отиде на 17-ия паралел, където има зенитна база, от която свалят американските самолети. Вместо това го пращат по заводи, училища и природни забележителности и лентата му запечатва един мирен Виетнам.
Един ден обаче чуждестранните журналисти са събрани набързо. В залата, в която ги въвеждат, влизат петима американски войници. Знае се само, че самолетите им са били свалени от съветски ракети. Почти момчета, те са облечени в затворнически дрехи. Превръзките говорят, че младите мъже са сериозно ранени.
"Много се вълнувах - спомня си Стефан. - Гледах момчета на моите години в ръцете на хора, които ги мразят. Извикаха името на един от тях. Той стана и стегнато по войнишки отговори: "Йес, сър".
Не позволяват на репортерите да задават въпроси, но снимането не е забранено. После извеждат пленниците.
След завръщането на Стефан в България снимката "Свален с ракета" е изпратена на най-престижния конкурс за фоторепортери World press photo, който тогава се провежда в Холандия. Печели световно признание.
По-късно Стефан Тихов снима и други паметни събития по света, сред които и падането на Чаушеску в съседна Румъния.
Дълги години живее в Изреал, където работи като охранител.
Напуска светлия свят, увековечен на лентата му, на 25 февруари 2010-а.


Вижте лицето на капитан Кенет Джеймс Фрейзър, снимано от Стефан Тихов в Ханой през 1972-ра, тук
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google