Изкуство Изобразително изкуство Иконописец и чудотворец

balgari.bg

Иконописец и чудотворец

Прочутият иконописец и храмостроител преподобни Пимен Зографски се ражда в София около 1540 година с името Павел. Родителите му го пращат да учи писмо, иконопис, църковно пение и Свето писание при техния духовник, зографския йеромонах Тома, който служи в храма "Свети великомъченик Георги".
След смъртта на родителите и учителя си младият Павел раздава имуществото си и заминава за Атон. Тук, в манастира "Зограф", става монах, приемайки името Пимен.
На 30-годишна възраст монах Пимен е ръкоположен за йеромонах от македонския Воденски епископ Памфилий, макар да не желае това. 
Легенди обгръщат образа на благочестивия иконописец. Веднъж завистливи монаси хвърлили дрехата му в огъня, но тя не изгоряла, напротив - изгаснал огънят. Бога благословил Пимен с дара на чудотворната молитва - той излекувал един бесноват брат и спасил живота на друг, ухапан от отровна змия.
За да не се възгордее от голямата почит, която получава, Пимен става отшелник. Живее в колиба, храни се с кестени и треви, а в манастира отива само за да се причасти. Веднъж в присъствието на двама монаси в гората избухва пожар, който заплашва и колибата на Пимен, но щом светият мъж отправя молитва, завалява пороен дъжд и пожарът е угасен.
Когато е на 55-годишна възраст, Пимен вижда по време на молитва небесния покровител на Зографската обител, свети Георги Победоносец, който му предава Божията воля да бъде пастир на своя народ. Пимен отпътува за България, като взима със себе си своя ученик Памфилий, който по-късно съставя житието му. 
В продължение на години Пимен Зографски обикаля територията на родината, проповядва словото Божие, върши чудеса с молитвите си, строи и ремонтира храмове. 
Обновява около 300 църкви и 15 манастира, които стенописва сам, сред тях - Черепишкият и Суходолският манастир.
Към края на дните си препоподният Пимен се установява в Черепишкия манастир, където умира на 3 ноември 1620 г. На този ден Църквата чества паметта му.
След години разбойници опожаряват Черепишкия манастир и той бива изоставен. Тогава монасите на Суходолския манастир (днес - в Сърбия) откриват гроба на светия зограф и пренасят чудотворните му в своя манастир, където почиват и сега. 
Името на Пимен Зограф се среща в ктиторски надпис именно в този манастир. Надписът гласи: "С изволението на Отца и с помагането на Сина и изпълнението на Св. Духа изписа се този храм "Рождество Богородично" започна се през месец юли и се завърши през месец август при настойника йеромонах Пимен в лето 7113 (1606 г.)."
Стенописите в манастира "Свети Никола" в землището на село Планиница, Царибродско, и в манастирската църква в Курило, край София, също се смятат за дело на Пимен Зограф и неговите ученици. 
Първият храм на името на свети Пимен Зографски се строи в бургаския квартал Крайморие.
 
Източник: www.pravoslavieto.com
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google