Изкуство Изобразително изкуство Основоположникът на скулптурата

balgari.bg

Основоположникът на скулптурата

Жеко Спиридонов Хадживичев, един от основоположниците на скулптурата у нас, се ражда на 27 февруари 1876 година в Шумен.
В родния си град завършва гимназия и педагогическо училище, след което заминава за чешкия град Бехине, където учи в училището по керамика. Завършва го през 1889-а и се връща у нас, за да преподава в продължение на три години рисуване и моделиране в Държавното занаятчийско училище в Княжево.
После Жеко Спиридонов следва скулптура в Художествената академия в Мюнхен при проф. Еберле. Докато учи, се включва със свои творби в общи изложби, от този период са работите му "Нимфа", "Сатир", "Нарцис", "Сузане в банята".
У нас Жеко Спиридонов участва в обща експозиция за пръв път през 1897-а, като изпраща от Мюнхен пет свои произведения, сред които "Идилия", "Женска глава" и бюст на Левски.
През 1899-а отново пет творби на Спиридонов са показани у нас в рамките на изложба,организирана от Дружеството за поддържане на изкуствата. Бюстът на варненския архитект Дабко Дабков и бюст на Петко Славейков са сред избраните от художника.
Година по-късно, когато България е поканена да участва в Международното изложение в Париж, неговата "Нимфа" от мюнхенския му период и бюстът на арх. Дабков донасят на Спиридонов сребърен медал, присъждан от френското Министерство на изящните изкуства.
През 1901-ва Жеко Спиридонов се жени за Райна Горанова.
През 1905-а на Международното изложение в Лиеж "Нимфата" се превръща във фонтан, от който блика ароматна розова вода, благодарение на монтирани в скулптурата тръби. Така модернизирана, творбата украсява българския павилион.
През същия период - 1904-1906-а, скулпторът печели конкурс за изработване на паметник на граф Игнатиев във Варна, а през 1908-а прави и паметника на Неофит Рилски в Рилския манастир.
През 1911-а се откриват изработените от Спиридонов паметници на Алеко Константинов в Свищов и на Христо Ботев във Варна. В морската столица скулпторът оставя и друга своя творба - паметник на Васил Левски, изработен година по-късно.
Обща изложба на художници от цяла Европа, организирана през 1911-а в Белград, включва и шест произведения на българския скулптор Жеко Спиридонов. Това са мраморна глава на сина му Асен, бюст на ген. Савов, "Майка ми", "Безгрижие", "Циганче" и "Тик-так".
В столичната Борисова градина се намират паметниците на Вазов и Бенковски, изработени от Жеко Спиридонов, негово дело са и бюстовете на Константин Стоилов и Александър Втори. Участва и в работата по оформлението на плевенския параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец".
Още със завръщането си от Мюнхен Жеко Спиридонов започва да преподава в Рисувалното училище, по-късно- Художествена академия.
За период от четири години Спиридонов е директор на Академията, благодарение на неговите усилия предметът скулптура е приравнен с живописта. Тъкмо Спиридонов въвежда рисуването на живи модели.
Сред учениците му са Иван Лазаров, Иван Фунев, Иван Ненов, Владимир Димитров - Майстора, и др.
През 1929-а е избран за трети път за директор на висшето школо, но година по-късно се оттегля. През 1933-та се установява във вилата на семейството в Рибарица.
Умира на 21 юли 1945-а.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google